Quantcast
Klaus Iohannis, un model urmat de elevi! Sibienii se convertesc la religia președintelui – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Klaus Iohannis, un model urmat de elevi! Sibienii se convertesc la religia președintelui

Aproximativ 23.000 de elevi din ţară studiază în limba germană. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt din Sibiu şi învaţă în 24 de unităţi de învăţământ din reţeaua şcolară (4 licee şi 20 de şcoli generale).

04_foto-2-klaus-02_093feba0e0

Kilian Dörr, primpreot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, susţine că marea majoritate a credincioşilor din Germania, Austria, Elveţia aparţin Bisericii Evanghelice şi că nu este vorba de un cult neoprotestant, venit din America.

Chiar preşedintele Klaus Johannis este membru în parohia din Sibiu şi este evanghelic luteran, după confesiunea augustană, care există din anul 1530. Apartenenţa preşedintelui Iohannis, un personaj extrem de iubit la Sibiu, ar putea fi o explicaţie pentru opţiunea sibienilor pentru orele de religie evanghelică.

Ortodocşi versus evanghelici

La Liceul Brukenthal, directorul Hermann Gerold confirmă fenomenul şi spune că deja numărul celor care optează pentru ora de religie evanghelică este egal cu cel al ortodocşilor. Asta în condiţiile în care procentul elevilor botezaţi ortodox depăşeşte 90 de procente.

La Şcoala “Nicolae Iorga” din Sibiu, chiar şi un preot ortodox a preferat să-şi înscrie copilul la religia evanghelică. Aici, directorul Ioan Moşneag spune că părinţii preferă orele de religie evanghelică pentru că doresc ca elevii să fie împreună şi la religie, ca şi la celelalte ore.

La Şcoala nr. 2, situaţia este însă mult mai clară. Aici sunt în mare majoritate elevi ortodocşi. Sunt profesori de religie care predau în limba germană cursul de religie, atât ortodoxă, cât şi evanghelică. “Majoritatea preferă însă orele evanghelice”, spune contabilul-şef Aurica Dumitraş.

Cererea, mai mare decât oferta

Inspectorul general al ISJ Sibiu, Ştefan Firu, se plânge că nu există cadre care să predea religia în limba germană.

“Este cerere tot mai mare pentru clasele cu limba maternă germana. Asta nu înseamnă că aceşti elevi nu sunt români. Părinţii optează pentru clasă de germană şi atunci, nefiind profesori de religie ortodoxă care să predea în germană, optează pentru ora de religie evanghelică, gândind că elevul va asimila mai uşor limba”, a declarat inspectorul general.

Scandal pe religia islamică

În urmă cu un an, în judeţul Constanţa, unde există o importantă minoritate musulmană, s-a iscat o serie de tensiuni, după ce Inspectoratul Şcolar a vrut să scoată orele de religie islamică, pe motiv că nu există personal specializat şi nici nu sunt destui elevi. Mai-marii comunităţii musulmane din Constanţa s-au revoltat atunci şi au purtat discuţii pe această temă cu inspectorii şcolari.

“Anul trecut a fost o mică neînţelegere, dar s-a remediat situaţia. Sunt 5.268 de elevi de religie musulmană în 65 de unităţi din judeţ, pe toate formele de învăţământ. Majoritatea sunt înscrişi la orele de religie”, ne-a spus Anefi Icbal, inspector de limbă turcă şi minoritate romă al ISJ Constanţa. (Cătălin Schipor)

www.libertatea.ro

Despre

Leave a Reply