Quantcast
La Ierusalim s-a deschis oficial o filială a ambasadei Cehiei în Israel – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

La Ierusalim s-a deschis oficial o filială a ambasadei Cehiei în Israel

La Ierusalim s-a deschis joi oficial o filială a ambasadei Cehiei în Israel, transmite dpa, via agerpres.  

Evenimentul este controversat, statutul Ierusalimului fiind unul din punctele-cheie ale conflictului din Orientul Mijlociu.

Oficiul de reprezentare din Ierusalim este subordonat ambasadei Cehiei din Tel Aviv şi se va ocupa, printre altele, de cooperarea economică.

Ministrul ceh Andrej Babis a fost prezent la inaugurarea noului sediu şi a apreciat că este un moment important în relaţiile bilaterale.

Ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi a vorbit despre prietenia dintre cele două popoare şi a mulţumit Cehiei, ţară membră a Uniunii Europene, pentru rolul în schimbarea atitudinilor faţă de Ierusalim.

Israelul susţine că Ierusalimul este capitala sa „eternă şi indivizibilă”, în timp ce palestinienii îşi menţin pretenţiile faţă de partea de est a oraşului.

UE consideră că în cadrul unei soluţii cu două state – israelian şi palestinian – ambele trebuie să aibă capitala la Ierusalim, aceasta fiind singura modalitate de asigurare a unei păci durabile şi a stabilităţii regiunii.

În urmă cu aproape trei ani, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite şi-au mutat sediul ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie criticată pe plan internaţional.

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a susţinut că ţara sa trebuie să urmeze exemplul SUA, dar nu a reuşit să impună până acum acest pas.

Recent, au circulat ştiri conform cărora premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează să livreze Cehiei, afectată grav de epidemie, excedentul de vaccinuri împotriva coronavirusului de care dispune.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply