Diverse

Libertatea religioasă a nereligioşilor

Un raport dat publicităţii săptămâna aceasta de către International Humanist and Ethical Union prezintă, pentru prima oară, o imagine globală a persecuţiilor la care sunt supuse persoanele fără afiliere religioasă. O imagine care impune lărgirea populară a conceptului de libertate religioasă, pentru a-i cuprinde şi pe cei care nu sunt religioşi.


Foto: flickrhivemind.netCu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, sărbătoită în urmă cu doar câteva zile, raportul Freedom of Thought 2012 a relevat numeroase persecuţii şi încălcări ale drepturilor comise împotriva ateilor din 60 de ţări ale lumii.
În şapte ţări (Afganistan, Iran, Maldive, Mauritania, Pakistan, Arabia Saudită şi Sudan) ateii riscă pedeapsa capitală dacă întreprind acţiuni seculare sau blesfemătoare. În plus, într-un număr de alte ţări – precum Bangladeş, Egipt, Indonezia, Kuweit şi Iordania – publicarea de lucrări seculare sau ateiste este interzisă şi este pedepsită ca blasfemie.

Rădăcini ale libertăţii

Libertatea religioasă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Ea cuprinde libertatea religioasă pozitivă și negativă. Libertatea religioasă pozitivăcuprinde mai ales libertatea unui individ sau a unei comunități de a practica orice religie sau convingere fără nici un dezavantaj. Libertatea religioasă negativăcuprinde dreptul de a nu avea nici o religie respectiv de a renunța la propria religie sau convingere și de a nu fi forțat la adoptarea sau păstrarea directă sau indirectă a unei religii sau convingeri.

Iată numai câteva dintre incidentele recente care fac puternic apel la dreptul individului la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie.

O curte din Cairo a condamnat la trei ani de închisoare un ateu provenit dintr-o familie creştină care a „insultat religia”, informează New York Times.
Mai mulţi egipteni au fost reţinuţi în timpul unor ciocniri între susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi şi cei care îi contestă politica. Aceştia din urmă au reclamat torturi din partea Frăţiei Musulmane, scrie The Guardian.
În Vietnam, o nouă lege ameninţă să restricţioneze drastic libertatea de închinare, introducând proceduri prin care organizaţiile religioase să fie obligate să îşi înscrie în registrul autorităţilor atât activităţile, cât şi locurile de închinare. Această măsură este foarte similară cu cea în vigoare în China, punctează jurnaliştii de la Christianity Today.

Autorităţile franceze au decis să deporteze toţi imamii născuţi în afara ţării, şi să lucreze la dezmembrarea grupurilor de credincioşi radicali (inclusiv tradiţionalişti catolici), dacă o nouă politică de supraveghere a securităţii publice va semnala că aceştia suferă de o „patologie religioasă” şi ar putea deveni violenţi, relateazăReuters.

semneletimpului.ro

Citește și:  Ortodocșii dezbat cazul PUSTAN: Liderii penticostali au deschis un dosar în judecata lui Pustan
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 24

Close