Quantcast
Liderul mişcării “moartea lui Dumnezeu” a încetat din viaţă – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Liderul mişcării “moartea lui Dumnezeu” a încetat din viaţă

Asculta informatia

William Hamilton, teologul care a declarat în anii ’60 că Dumnezeu a murit, a încetat din viaţă joi în apartamentul său din Portland, Oregon. Hamilton avea 87 de ani.

teologul_william_hamilton (Foto: usatoday.com)Teologul radical a fost un lider controversat al mişcării „moartea lui Dumnezeu” şi a devenit celebru datorită unui articol apărut în revista Time, în 1966, cu titlul „A murit Dumnezeu?”

„Moartea lui Dumnezeu este o metaforă. Trebuie să redefinim creştinismul şi prin perspectiva lipsei existenţei lui Dumnezeu”, a adăugat el. Hamilton a susţinut că totuși omul Iisus Christos este o persoană importantă, pe care oamenii ar trebui să Îl imite.

Lucrurile nu au fost mereu la fel. Hamilton a crescut într-o familie baptistă, a studiat teologia la Union Theological Seminary şi la Universitatea St. Andrew’s şi a obținut un doctorat în teologie. Înainte de a se alătura mişcării „moartea lui Dumnezeu”, Hamilton era un pastor amabil la Yale Divinity School pastor, conform Associated Press.

Apoi ceva s-a schimbat: Hamilton a început să mediteze asupra credinţei sale şi, curând, nu L-a mai perceput pe Dumnezeu pe fiind activ. Pentru el, Dumnezeu murise. Însă, această schimbare nu a avut loc peste noapte. William Hamilton a început să îşi pună întrebări cu privire la Dumnezeu de la 14 ani, când a fost martorul unui accident. Hamilton construia împreună cu 3 prieteni bombe artizanale şi, printr-o împrejurare nefericită, 2 dintre prietenii săi (un catolic şi un episcopalian) au murit, în timp ce fiul unui ateu nu a avut nicio zgârietură.

Chiar atunci, Hamilton a început să pună sub semnul întrebării bunătatea lui Dumnezeu şi să se întrebe dacă El intervine în viaţa oamenilor. Imaginea unui Dumnezeu Omniscient şi Atotputernic nu se potrivea cu suferinţa umană. „Aveam 2 opţiuni”, a mărturisit el. „Dumnezeu nu poate fi autorul acestor lucruri îngrozitoare – ceea ce este exclus, pentru că nu ar mai fi El dacă am gândi aşa – sau Dumnezeu este în spatele tututor lucrurilor, inclusiv a lagărelor de concentrare naziste – şi atunci Dumnezeu este un criminal”. Atunci a descoperit că nu mai credea într-un Dumnezeu activ.

Această schimbare a credinţei sale a atras multe critici, iar publicul i-a devenit ostil. În urma articolului din revista Time, Hamilton a primit ameninţări cu moartea, a fost ostracizat de prieteni şi colegi şi a fost demis din funcţia de profesor.

În timp ce Hamilton a dat apă la moară ateismului agresiv, el nu a fost de partea celor care atacau creştinismul. În ciuda opiniilor radicale despre Dumnezeu, el nu s-a declarat niciodată ateu, ci un creştin care nu mai merge la biserică. El a continuat să le vorbească copiilor săi despre Iisus şi despre Biblie.

semneletimpului.

Despre

Leave a Reply