Quantcast
Lumea post-covid: ne vom încrede mai mult în experți? – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Lumea post-covid: ne vom încrede mai mult în experți?

Recent am postat un comentariu privind rolul științeiîn lumea post-Covid 19. Azi comentez despre experți.Pe durata pandemiei experților li s-a alocat un loc principal în combaterea epidemiei și ni s-a sugerat să avem “încredere” în ei și în opiniile lor. Cred că ar fi un mare pericol să acordăm experților o poziție decisivă în lumea post-Covid. Enumăr mai multe motive.

În primul rând, experții nu sunt infailibili. Doi experți vor da întotdeauna trei opinii diferite și se vor contrazice, ducând la confuzie. În ultimele luni, de exemplu, au fost publicate sute de articole privind originea virusului, transmisibilitatea lui, simptomele, modurile în care ne putem proteja, dacă măștile ajută la stoparea pandemiei ori nu. Majoritatea acestor studii se contrazic, iar confuzia crește de la o zi la alta.

Citeste si: Declaratie OMS: COVID-19 nu se răspândeste prin purtătorii asimptomatici, iar măstile si distantarea socială sunt inutile

În al doilea rând, experții nu sunt imuni fraudei intelectuale. Ei creionează opinii care de multe ori sunt influențate de către cei care le finanțează studiile, dând astfel dovadă de fraudă intelectuală.

În aceste condiții, integritatea și neutralitatea intelectuală sunt dificil de stăpânit, iar opiniile experților devin propagandă. Uniunea Sovietică e un exemplu.

La fel și China comunistă. În ultimele luni, China s-a dovedit a fi un maestru în influențarea opiniilor experților occidentali cu scop propagandistic. China a finanțat, de exemplu, studiile făcute în Marea Britanie privind pandemia, prin organizații neguvernamentale finanțate de China comunistă. Opiniilor experților s-au dovedit a fi incorecte.

Recent, în mass media au fost distribuite articole care pretind că virusul ar fi apărut în Marea Britanie, nu în China.
Înfometată după informații și noutăți, presa publică materiale de genul acesta fără discernământ, cât și zvonul că virusul ar fi fost adus în China de atleții americani în toamna lui 2019.

În al treilea rând, experții nu dețin, nici nu pot deține, o imagine de ansamblu, ci urmăresc doar zona lor de expertiză și influență. Dacă experții în epidemiologie ne spuneau ce trebuie să facem să controlăm pandemia, economiștii ne spuneau că măsurile de control ale pandemiei vor rezulta în colaps economic, temporar ori de lungă durată. Iar psihologii, și ei experți în domeniul lor, ne atenționau privind efectele negative ale izolării asupra sănătății mentale.

În plus, alocarea unui rol mai ridicat experților privind luarea deciziilor în societate subminează democrația și statul de drept. O democrație, în ansamblul ei, are la bază voința liber exprimată a cetățenilor, nu a experților. Dacă ignorăm voința cetățenilor, afirmând că “experții știu mai bine”, riscăm să diluăm rolul decisiv al cetățenilor în derularea procesului democratic.

Eu rămân sceptic. Experții sunt utili, fără îndoiala, dar numai în măsura în care își pot menține independența fără a fi influențați de politică ori de sursa fondurilor care le finanțează studiile. Acest obiectiv, însă, e greu de atins.

Dar scepticismul meu e justificat, cred, și de faptul că în ciuda numărului vast de experți pe care îi avem în mijlocul nostru, societatea nu poate preveni epidemiile, nu poate prezice cursul unei pandemii, nu îl poate controla, iar consecințele vor fi întotdeauna dificil de eliminat.
Sute de milioane de dolari deja au fost alocați pentru descoperirea unei pilule ori a unui vaccin pentru prevenirea ori vindecarea de coronvirus. Cu toate acestea, încă așteptăm.

Peter Costea

Despre Info Crestin News

Leave a Reply