Marș protestant în Belfast. 30.000 de participanți – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

Marș protestant în Belfast. 30.000 de participanți

Asculta informatia

O manifestație pentru comemorarea unui episod istoric din lupta protestanților pentru a rămâne sub tutela britanică a reunit sâmbătă circa 30.000 de persoane la Belfast (Irlanda de Nord), relatează Mediafax.

Foto: stltoday.comMarșul a demarat pașnic, în centrul orașului și a continuat astfel până la reperul final: Palatul Stormont, sediul Adunării nord-irlandeze.
Evenimentul a angrenat, potrivit BBC, „cea mai importantă operațiune a poliției din Belfast, din ultimii 20 de ani”. Oficialii au dorit să prevină astfel izbucnirea unor confruntări între protestanţi loialişti, susţinători ai menţinerii Irlandei de Nord în cadrul Marii Britanii, şi republicani catolici, susţinători ai unei alipiri la Irlanda. Pentru același scop, comisia însărcinată cu aprobarea marșurilor a cerut participanților să nu intoneze imnuri partizane la trecerea prin fața bisericii St. Patrick – unde au avut loc confruntări violente în iulie.

Marșul de sâmbătă a comemorat semnarea, în 1912, de către aproximativ 500.000 de protestanţi a documentului „Ulster Covenant” (Pactul de la Ulster) cu scopul de a se opune textului „Home Rule”, care viza acordarea unei mai mari autonomii Irlandei.

semneletimpului.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close