Marea Britanie: Cursuri obligatorii de educaţie sexuală în şcolile – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
EducatieStiri externe

Marea Britanie: Cursuri obligatorii de educaţie sexuală în şcolile

Asculta informatia
Sex education

Introducerea cursurilor obligatorii de educaţie sexuală în şcolile din Marea Britanie, inclusiv a unora cu rol de informare LGBT, ce vizează relaţiile între parteneri de acelaşi sex şi identitatea transgender, a stârnit nemulţumire în rândul părinţilor cu convingeri religioase şi a reprezentanţilor şcolilor cu profil religios, care doresc ca aceste unităţi de învăţâmânt să fie exceptate de la noile norme ale regulamentului şcolar, informează Thomson Reuters Foundation.

Educaţia sexuală va deveni un curs obligatoriu pentru şcolarii cu vârste de peste 12 ani începând din septembrie 2020, potrivit noului regulament publicat luni. În precedentul regulament şcolar, părinţii şi şcolile cu profil religios aveau posibilitatea de a renunţa la acest curs.

Noua versiune a regulamentului prevede că părinţii vor putea să îşi retragă copiii de la cursurile de educaţie sexuală până în anul în care aceştia urmează să împlinească vârsta de 16 ani.

De asemenea, copiii britanici vor putea să înveţe despre relaţiile dintre parteneri de acelaşi sex înainte de a împlini 12 ani şi vor afla că stereotipurile bazate pe gen şi sexualitate pot fi vătămătoare.

Educaţia sexuală “trebuie să se bazeze pe o înţelegere fermă şi o preţuire a relaţiilor pozitive, pe respectarea celor din jur, încă de la vârsta şcolii primare”, a declarat Damian Hinds, Secretar pentru Educaţie.

Amanda Spielman, directoarea Ofsted, un departament non-ministerial al Guvernului britanic, care inspectează şcolile din Marea Britanie, a declarat săptămâna trecută că toţi copiii ar trebui să înveţe că relaţiile între parteneri de acelaşi sex sunt normale.

Însă această primă revizuire de după anul 2000 a educaţiei sexuale din şcolile britanice a generat critici din partea unor părinţi cu convingeri religioase şi a unor şcoli cu profil religios, care doresc ca aceste cursuri de educaţie sexuală şi de informare LGBT să rămână opţionale.

Peste 100.000 de persoane au semnat o petiţie prin care se solicită “dreptul fundamental” de a avea opţiunea de a renunţa la educaţia sexuală în şcoală, fapt care a generat luni o dezbatere în Parlamentul britanic.

“Avem îngrijorări mari despre implicaţiile fizice, psihologice şi spirituale ale învăţării copiilor despre anumite concepte sexuale şi relaţionale… şi considerăm că acestea nu îşi au locul în programa şcolară obligatorie”, se afirmă în acea petiţie.

“Părinţii trebuie să aibă dreptul de a-şi retrage copiii de la cursurile de educaţie sexuală şi acesta este unul dintre motivele pentru care educaţia la domiciliu este în creştere”, a spus Clive Ireson, director al Asociaţiei Profesorilor Creştini, un grup de lobby din Marea Britanie.

David Meyer, director executiv al Partnership for Jewish Schools (PaJeS), a spus că şcolile nu sunt obligate să predea nici orice fel de religie, nici despre orice tip de dizabilităţi.

“Este dificil să justifici motivul pentru care ar trebui să forţăm şcolile să predea copiilor la o vârstă fragedă detalii despre relaţiile sexuale”, a declarat David Meyer, care este rabin, pentru Thomson Reuters Foundation.

David Meyer s-a declarat în favoarea cursurilor care îl “învaţă pe fiecare copil despre toleranţă şi respect… inclusiv faţă de LGBT”, dar fără ca accentul să fie pus mai mult pe preocupările LGBT decât pe oricare altă chestiune ce priveşte egalitatea de drepturi.

La începutul acestei luni, mai mulţi părinţi au protestat în faţa unei şcoli dintr-o zonă majoritar musulmană din Birmingham, al doilea oraş ca mărime din Marea Britanie, pentru a obiecta faţă de cursurile ce conţin informaţii despre drepturile comunităţii LGBT şi relaţiile între parteneri de acelaşi sex.

Shaun Dellenty, consilier al guvernului în privinţa educaţiei LGBT, consideră însă că includerea tematicii LGBT în sistemul de educaţie ar putea salva multe vieţi.

“Nu ar trebui să existe o clauză de retragere pentru nicio comunitate educativă în ceea ce priveşte incluziunea ce vizează identităţile de gen şi chestiunea LGBT, învăţăturile despre familiile de acelaşi sex şi celebrarea lor”, a adăugat acelaşi consilier guvernamental.

Potrivit noului regulament, elevii cu vârste de peste 11 ani vor învăţa despre vătămările cauzate de mutilarea genitală la femei (FGM), dar şi despre manipulare psihologică, căsătorii forţate, abuz domestic şi “abuz bazat pe onoare”.

Citeste mai departe pe: www.agerpres.ro

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 31 = 41

Close