Quantcast
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu: „Valorile creștine nu pot fi transmise decât prin ora de religie” – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu: „Valorile creștine nu pot fi transmise decât prin ora de religie”

Asculta informatia

– Evenimentul zilei: Se consideră, în momentul de faţă, că şcoala nu mai pune accent pe creativitatea copilului…

– Ecaterina Andronescu: Cred că școala trebuie să fie mai creativă. După părerea mea, societatea merge înainte dacă are mai mulți oameni care produc idei. Ceea ce face diferența în cinetica evoluției unei societăți este ponderea oamenilor cu idei. Ai o idee să faci ceva în plus, atunci ai o șansă să mai crești puțin, să mai evoluezi. De aceea, noi ne propunem, prin noua organigramă, să găsim o formulă prin care să înființăm ceva care să se ocupe în special de creativitate. Există specialiști în țară care au această preocupare de foarte mulți ani. De exemplu, Şcoala de Creativitate de la Iași, care este recunoscută din acest punct de vedere. Să vedem cum vom modifica programele, pentru a interveni cu aceste elemente de creativitate. Este absolut necesar.

– În ultimii ani s-a tot vorbit de descentralizarea sistemului de învăţământ. Sunt utile Inspectoratele Şcolare Judeţene?

– În anul 2000, printr-o Ordonanță de Urgență, școlile au trecut la primării, la autoritățile locale. Școala este proprietatea primăriei, iar primăria are obligația să se ocupe de acea școală pentru a îndeplini standardele minimale pentru asigurarea formării copiilor. Cred că nu a fost un lucru rău. Dacă la început, mulți primari au considerat acest lucru ca pe o corvoadă, acum primarul știe că vin alegerile, iar părinții se uită ce a făcut el pentru școala aceea. Procesul de învățământ a rămas oarecum centralizat. Alte țări, de exemplu Germania, încearcă de câţiva ani să-şi centralizeze curriculum-ul, care acum este descentralizat pe Landuri. Au apărut atât de multe diferențe, încât este foarte greu să mai cupleze și să mai aibă o idee națională de școală și de conținut al școlii. De aceea cred că curriculumul, adică planurile de învățământ, programe, manuale, ar trebui să rămână centralizate. Inspectoratele Şcolare trebuie să rămână pentru ceea ce se cheamă inspecție școlară. Acest lucru ar trebui să îl facă cu prioritate. Am vorbit deja în câteva județe, care se văitau că au rezultate proaste în școli. Răspunsul meu a fost: în școla unde aveți acele rezultate, trebuie să vă duceți să vedeți cauza și să îi sprijiniți ca situaţia să se amelioreze. De exemplu, poetul Mihai Eminescu a fost inspector și avea în supraveghere județele Vaslui și Iași. Într-un an a inspectat de două ori cele 152 de școli care erau în cele două județe. Poate fi luată în considerare varianta ca inspectorii dintr-un județ să inspecteze într-un alt județ.

Citeste mai departe pe: evz.ro

Despre Info Crestin News

Leave a Reply