Quantcast
Monedă cu Iisus Hristos, descoperită în Bulgaria. Aparținea unui rege sârb medieval ortodox – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Monedă cu Iisus Hristos, descoperită în Bulgaria. Aparținea unui rege sârb medieval ortodox

Arheologi bulgari de la Muzeul Regional de Istorie din Burgas, care cercetează cetatea medievală Rusokastro, au descoperit un ban de argint din vremea Regelui Stefan Uroși al II-lea Milutin al Serbiei (1282 – 1321). Pe o faţă a monedei, este înfăţişat Iisus Hristos, iar pe revers, regele ortodox, împreună cu Sfântul Ştefan.

Moneda este o copie a bănuţilor matapani veneţieni, cea mai stabilă monedă din Balcani de la sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea, datorită greutăţii lor şi calităţii înalte a argintului. Regele Stefan Uroși al II-lea Milutin a fost domnitorul care a reuşit să extindă teritorial Serbia, în detrimentul ţinuturilor bulgare din Branicevo în nord-vest şi Macedonia în sud-vest. A fost canonizat ca sfânt, iar moaştele sale sunt păstrate în Biserica „Sf. Duminică” din Sofia. Regele Stefan Uroși al II-lea Milutin a fost căsătorit de cinci ori, una dintre soţiile sale fiind prinţesa Anna Terter, fiica Ţarului bulgar George I Terter.

Pentru arheologi, moneda este foarte importantă, deoarece o astfel de descoperire a fost făcută pentru prima dată în cetatea medievală Rusokastro. Aceasta extinde imaginea circulaţiei monedelor cunoscute anterior în cetate. Săpăturile arheologice de la Rusokastro sunt efectuate de Muzeul de Istorie Regională – Burgas şi sunt finanţate de Primăria Kameno şi Ministerul Culturii din Bulgaria, conform Rador.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply