Stiri externe

Muntenegru:Mai mulți preoți sârbi au fost ARESTAȚI pentru o slujbă religioasă

Poliţia din Muntenegru a arestat opt prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru încălcarea regulilor stabilite în timpul pandemiei de COVID-19, a informat miercuri radioteleviziunea RTCG, potrivit agerpres.

Clericii oficiaseră o slujbă în faţa a mai multor sute de persoane cu o zi mai devreme în oraşul Niksic (nord), fără a ţine cont de distanţarea socială şi de alte restricţii impuse pentru a preveni răspândirea bolii.

Citește și: VIDEO: Sunt testele de COVID-19 corecte, sau sunt o făcătură realizată de oameni cu interese OBSCURE?

„Ei sunt acuzaţi pentru infracţiunea de încălcare a normelor sanitare legate de prevenirea unei boli contagioase periculoase”, a precizat procurorul districtual Stevo Sekaric într-o declaraţie.

Pedeapsa maximă pentru această faptă este de 12 ani de închisoare.

Slujba a avut loc în ajunul unei sărbători ortodoxe. De asemenea, poliţia a fost mobilizată pentru a preveni aglomeraţia în alte locuri, inclusiv la Podgorica, dar şi la o mănăstire aflată pe muntele la poalele căruia se află Niksic, şi considerată centrul sărbătorii.

Arestarea celor opt prelaţi intervine în contextul conflictului persistent dintre autorităţile pro-occidentale din Muntenegru şi Biserica Ortodoxă Sârbă, considerată de acestea drept un instrument al amestecului Serbiei.

Declaraţiile provocatoare din partea clericilor au marcat şi celebrarea Paştelui ortodox luna trecută. Vacanţa de Paşte a avut loc şi ea în contextul măsurilor de izolare, care au întrerupt, în martie, luni întregi de proteste organizate de Biserica Ortodoxă Sârbă.

Citește și:  În Duminica Floriilor, credincioşii catolici au fost binecuvântaţi de preoţi din maşină

Până atunci, mii de oameni participaseră alături de preoţi la „liturghii de protest” împotriva unei legi adoptate în decembrie privind proprietăţile comunităţilor religioase.

Citește și: Proces deschis celor mai mari companii din CERCURILE OCULTEI

Biserica Ortodoxă Sârbă insistă asupra faptului că legea o umileşte în mod intenţionat şi îi vizează lăcaşurile de cult şi pământurile.

Muntenegru s-a îndepărtat de Serbia şi de Rusia în ultimii 20 de ani, adoptând un traseu pro-occidental, prin aderarea la NATO în 2017 şi negocierea aderării la Uniunea Europeană.

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 5

Close