Diverse

Musulmanii celebrează Kurban Bayramul. Muftiul Iusuf Muurat

Musulmanii celebrează Kurban Bayramul. Muftiul Iusuf Muurat: „În România sărbătorim în armonie“

Credincioşii musulmani din România celebrează sâmbătă, 4 octombrie, Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului. Aceasta este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din religia islamică şi are loc la finalul pelerinajului anual organizat la locurile sfinte de la Mecca – Arabia Saudită.

Respectând tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comune (Bayram Namazi) în dimineaţa de sâmbătă, de la ora 7.45, la Geamia Hunkyar din Constanţa.

Muftiul va participa apoi la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi 2.500 de pachete cu Kurban, din partea Muftiatului Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Fundaţiei Hassene Germania din Köln şi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România familiilor nevoiaşe din judeţele Constanţa,Tulcea şi Cǎlǎraşi.

Subprefectul Levent Accoium, în parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman din România va împǎrţi pachete ce conţin haine, încǎlţǎminte, obiecte de îmbrǎcat etc. Sărbătoarea comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate.

Coranul spune că pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credinţa în Allah.

Citește și:  Netanyahu le cere ţărilor europene să instituie sancţiuni împotriva Iranului

„Pelerinajul, ce se desfăşoară după un ritual strict, reiterează pelerinajul iniţiatic al Profetului Mohammed, în primul mileniu creştin, la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Dealul Muzdalifa şi Medina, la care participă anual circa trei milioane de pelerini, dar şi puterea sacrificiului pentru credinţa în Creator, probată de Profetul Ibrahim.

Sărbătorim această zi în armonie“, a precizat muftiul. Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult şi înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi adorare a lui Allah, prinos de mulţumire şi recunoştinţă pentru împlinirea unor năzuinţe, credinciosul muslman oferind în dar nevoiaşilor 2/3 din animalul jerfit şi oprind pentru cina din familie doar 1/3 din Kurban.

adevarul.ro

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Close