Quantcast
Musulmanii vor un Islam activ în politică – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Musulmanii vor un Islam activ în politică

Un nou sondaj oferit de Pew Research Center arată că cei mai mulți dintre musulmani ar aprecia un rol mai semnificativ al Islamului în viața politică. În același timp au păreri diferite cu privire la grupări militante ca Hamas sau Hezbollah.

Majoritatea celor intervievați din Pakistan, Egipt, Iordania și Nigeria ar fi de acord cu schimbarea legilor și adaptarea lor la cerințele Islamului. Astfel, s-ar dori aplicate prin lege pedepse ca omorârea cu pietre pentru adulter, tăierea mâinii pentru furt sau condamnarea la moarte pentru convertirea la o altă religie.

În Indonezia, Egipt, Nigeria și Iordania au fost cei mai entuziaști susținători ai implicării Islamului în politică, cu peste 75%. În Turcia însă situația este cea mai tensionată, puțin peste jumătate dintre intervievați evaluând ca pozitive influențele Islamului în politică.

În toate țările musulmane se observă o luptă între moderniști și fundamentaliști. În Liban și Turcia o majoritate de 84% respectiv 74% dintre cei intervievați se declară moderniști, în opoziție cu fundamentaliștii. În schimb în Egipt și Nigeria, 59% respectiv 58% s-au identificat ca fundamentaliști.

Grupările militante gen Hamas sau Hezbollah nasc și ele opinii diferite. În țări ca Iordania și Liban, de unde provin mulți militanți care luptă pentru drepturile palestinienilor, grupările au parte de o susținere bună. Sunt alte țări care nu au împărtășit atât de mult cauza palestiniană în plan politic, istoric sau cultural. În Pakistan sau Turcia cele două organizații sunt percepute negativ. Gruparea teroristă Al Qaida a fost respinsă de majoritatea țărilor musulmane, cu excepția Nigeriei. Aici aproape 49% apreciază activitățile organizației.

Sondajul a fost realizat în primavara anului 2010, în șapte țări cu populație majoritar musulmană. Au fost interievate aproximativ 8.000 de persoane.

În ceea ce privește percepția europenilor asupra musulmanilor, un sondaj publicat joia trecută arată că germanii sunt cei mai negativiști dintre europeni. Olandezii au percepții pozitive față de musulmani în proporție de 62%, francezii 56% iar danezii 55%. În timp ce în Germania de vest doar 34% iar în zone estică doar 26%. Sondajul a fost realizat de University of Muenster.

Sursa: www.semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply