Neiubiți și folosiți, copiii kamikaze

Asculta informatia

„Poate vom trăi sau poate vom muri!” Declarația îi aparține unui tânăr de 14 ani înrolat într-un dintre fracțiunile rebele musulmane care mai devreme sau mai târziu va deveni unul dintre nenumărații copii sinucigași. Determinați să creadă că Allah le solicită acest sacrificiu, copii kamikaze pot fi întâlniți în regiunile care respiră fundamentalism.

Nu e nimic neobișnuit ca, în zonele de război, copiii să fie exploatați, forțați să lupte alături de extremiști radicali și chiar să ia parte la misiuni sinucigașe, potrivit unui raport publicat de către o organizație care militează pentru drepturile omului. Intitulat „Poate că vom trăi sau, poate, vom muri”, raportul de la Human Rights Watch documentează experiențele a mai multor copii-soldați sirieni, unii dintre ei încă activi în taberele combatante.

Cercetările indică faptul că multe grupuri militante extremiste, inclusiv Statul Islamic în Irak și Levant (ISIS), Armata Siriană Liberă și Coaliția Frontul Islamic, recrutează copii cu scopul de a-i instrui pentru luptă, chiar de a-i trimite în misiuni sinucigașe. Numărul exact de copii care sunt în prezent exploatați în acest fel este necunoscut, dar cei intervievați de HRW relatau că „s-au implicat în conflicte, au acționat ca lunetiști, au spionat forțele ostile, au tratat răniții de pe câmpurile de luptă, au transportat muniții și alte provizii în prima linie a bătăliilor” (aici un scurt raport video).

Se cunoaște că gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant a înfiinţat în nordul Siriei otabără unde copiii sunt pregătiţi să lupte. În tabără se află până la 50 de băieţi între 7 şi 13 ani. Copiii kamikaze sunt pregătiţi timp de 25 de zile, timp în care învață elementele de bază ale jihadului şi să folosească arma.

Majed, în vârstă de 16 ani, a fost recrutat de către un grup islamic extremist împreună cu alți băieți tineri prin intermediul unei oferte de școlarizare gratuită. Această educație a inclus și instrucția militară. În fața reprezentanților Human Rights Watch el a relatat că militanții puneau presiune asupra copiilor pentru a se angaja în atentate sinucigașe. De multe ori se auzeau declarații de genul: „Allah te-a ales!”.

Un alt copil, Amr, care a luptat în cadrul ISIS, a relatat o poveste similară. El a fost încurajat de către liderii fracțiunii sale să își asume un atac sinucigaș, dar din fericire a reușit să scape înainte ca acesta să fi fost programat. Un alt tânăr, înrolat la doar 15 ani, le-a spus delegaților HRW că „la început am fost foarte speriat, apoi m-am obișnuit cu aceasta”.

Deși există mai multe organizații care lucrează pentru eradicarea recrutării copiilor în conflictele armate, sprijinul este insuficient pentru cei prinși deja în caruselul violenței. Un adolescent de 17 ani pe nume Saleh, a confirmat pierderea orizontului: „Mi-am pierdut viitorul meu, am pierdut totul”.

Copiii kamikaze, instrumente în mâinile integriștilor

Nu doar Siria se confruntă cu această dramă revărsată asupra copiilor. Imagini obținute dintr-o tabără al Qaeda, în apropiere de graniţa Pakistan-Afganistan, arată copii de nici cinci ani cum trag cu armele şi cum se pregătesc să devină kamikaze, informează Daily Mail (foto).

Majoritatea copiilor sunt orfani, părinţii lor fiind „martiri” ai organizaţiei teroriste care şi-au pierdut viaţa în atacuri sinucigaşe. Copiii sunt pregătiţi să lupte alături de talibanii din Afganistan care vor să impună legea sharia.

În anul 2012, un număr de 41 de copii cu vârste între 6 şi 11 ani au fost eliberaţi în timp ce talibanii se pregăteau să îi trimită în Pakistan unde urmau să fie antrenaţi să devină soldați sinucigași, au declarat autorităţile afgane.

Cei 41 de copii trebuiau supuşi unei „spălări de creier” destinată „pregătirii acestora pentru a comite atentate sinucigaşe asupra trupelor afgane şi internaţionale din Afganistan”, aprecizat atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Al-Qaida răpeşte copii chiar și din Somalia pentru ca apoi să îi folosească în atacurile teroriste. În adevărate „şcoli de terorism”, copiii sunt legați cu lanțuri de paturi şi educaţi în spiritul islamismului radical, susţin autorităţile din Somalia, informează Daily Mail. Minorilor li se vorbeşte despre atacurile sincigaşe cu bombă şi li se promite că vor ajunge în Rai dacă vor deveni martiri.

Fundamentalismul religios, o amenințare globală

Nu puțini sunt cei care se grăbesc să acuze islamul sub toate aspectele sale ca fiind religia care generează forme de manifestare în care cruzimea față de viața umană, în general, și față de copii, în special, nu are limite. Însă, același lucru s-ar putea afirma și față de creștinism, care în anumite perioade ale istoriei sale îndelungate nu a pus un preț mai mare pe viață. Cruciadele, Inchiziția, războaiele religioase sunt doar câteva dintre manifestările unui creștinism deviant.

Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut că religia creştină a folosit de nenumărate ori forţa pentru a se impune. Era chiar convins că fundamentalismul religios care apelează la violență în numele lui Dumnezeu reprezintă o „stare patologică periculoasă.”

Nu religia este problema, ci mutația pe care aceasta o suferă, trecând dincolo de linia de echilibru și de respect față de tot ceea ce înseamnă diversitate. La aceasta făcea referire recent și papa Francisc atunci când afirma că „structura mintală a fundamentaliștilor este violența în numele Domnului”.

Iar această deviere nu are culoare denominațională. Poate fi întâlnită pretutindeni, formele de manifestare putând fi uneori diferite. Elementul comun este concepția conform căreia divinitatea solicită impunerea cu orice preț a adevărurilor revelate. Această situație este posibilă fiindcă atât Biblia, cât și Coranul, sunt citite decontextualizat și nu pentru a răspunde unor întrebări, ci pentru a confirma răspunsuri deja existente. În consecință, certitudinile fundamentaliștilor nu mai lasă spațiu misterului și dilemelor.

De aici până la violență nu mai este decât un pas. Unul pe care integriștii musulmani îl fac fără ezitare. Folosind chiar și copiii în realizarea idealurilor lor absolute. Copii a căror viață contează cel mai puțin. Lupta pentru adevărurile proprii având rol fundamental. Cauza pentru care se luptă pretinde sacrificiu, orice formă de eroism fiind echivalentul unui martiraj.

S-a demonstrat de prea multe ori în istorie că atunci când e folosită ca instrument, religia devine o armă letală. Soluția poate ar fi reîntoarcerea la adevăruri simple, dar nu simpliste, care să permită conviețuirea într-o lume tot mai diversă. Altfel, există riscul ca pe fondul acutizării crizelor globale să asistăm la o escaladare a conflictelor desfășurate în numele unei divinități conturate după așteptările umane.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1