Quantcast
Netanyahu își menține intenția de a ataca oraşul Rafah – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Netanyahu își menține intenția de a ataca oraşul Rafah

Președintele american a discutat cu primul-ministru israelian despre această chestiune, dar nici măcar sfatul singurei țări care susţine Israelul nu a fost suficient pentru a-l descuraja pe Netanyahu.

Război în Israel, ziua 130. Negociatorii care lucrează la un acord-cadru în etape pentru a garanta eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza au făcut „progrese reale” în ultimele săptămâni, a declarat un înalt funcţionar al administrației Biden, citat de presa israeliană.

Acordul de eliberare a ostaticilor a fost principalul punct al unui apel telefonic de 45 de minute între președintele Joe Biden și primul-ministru Benjamin Netanyahu, de duminică. Deși mai erau câteva lacune „semnificative” de completat înainte ca un acord să fie posibil,  acesta „este parctic” atins, a declarat aceeași sursă.

Război în Israel ziua 130. SUA nu susţin o operațiune militară israeliană în Rafah

În apelul telefonic, Biden a subliniat faptul că Statele Unite nu susţin o operațiune militară israeliană în Rafah, ultimul bastion al Hamasului în Gaza, fără un plan de garantare a siguranței civililor. Aproximativ 1,3 milioane de oameni se adăpostesc în cel mai sudic oraș din Gaza.

Dar, potrivit presei israeliene, pregătirile militare sunt în desfășurare și nimic nu pare să oprească voința guvernului de a merge mai departe. Evident, spun analiștii, amploarea atacului va avea un impact direct asupra procesului de negociere – aceleași surse afirmând că, dacă viața civililor nu va fi protejată, acordul nu va mai fi posibil, scrie jornaleconomico.sapo.pt.

Joe Biden i-a spus primului-ministru Benjamin Netanyahu că Israelul nu trebuie să continue o operațiune militară în orașul dens populat de graniță Rafah. Apelul telefonic a durat aproximativ 45 de minute și a fost prima discuţie între cei doi din momentul în care președintele Statelor Unite a declarat că răspunsul Israelului în Gaza a fost „exagerat”.

Anunțul referitor la convorbire vine în momentul în care autorităţile egiptene au declarat că țara lor a amenințat că va suspenda tratatul de pace cu Israelul dacă va trimite trupe la Rafah, unde Cairo se teme că luptele ar putea forța închiderea principalei rute de livrare a ajutoarelor din teritoriul asediat.

Populația fuge din Rafah

Amenințarea de a suspenda Acordurile de la Camp David, piatra de temelie a stabilității regionale de aproximativ o jumătate de secol, a survenit după ce Netanyahu a declarat că trimiterea de trupe la Rafah este necesară pentru a câștiga războiul împotriva Hamas.

Mai bine de jumătate din populația Gazei de 2,3 milioane de locuitori a fugit la Rafah pentru a scăpa de luptele din alte zone. Înghesuiți la propriu în mari tabere și adăposturi administrate de Națiunile Unite în apropierea graniței, palestinienii s-au dus acolo, de menţionat, la ordinul trupelor israeliene, care i-au împins pe locuitorii Gazei din ce în ce mai la sud, pe măsură ce distrugeau enclava din nord.

Egiptul se teme de un flux în masă de sute de mii de refugiați palestinieni cărora s-ar putea să nu li se permită niciodată să se întoarcă în enclavă – la urma urmei, planul care pare să fi fost întotdeauna în mintea celor mai extremiste partide, cel puţin, care fac parte din cabinetul de criză creat după 7 octombrie.

Netanyahu insistă asupra faptului că operațiunea de la Rafah va continua, dar speră să deschidă un pasaj sigur pentru populația civilă „pentru ca ea să poată pleca”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre „eforturile permanente de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămași în mâinile Hamasului”, împreună cu creșterea „eficacității și consistenţei” ajutorului umanitar destinat civililor din Gaza.

La fel ca Statele Unite, o parte a comunității internaționale a avertizat Israelul cu privire la pericolele inițiativei de la Rafah – dar nimic nu a reușit încă să oprească voința guvernului israelian. (Rador)

Despre Info Crestin News

Leave a Reply