Diverse

Netanyahu le cere ţărilor europene să instituie sancţiuni împotriva Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut ţărilor europene să instituie sancţiuni împotriva Iranului, după ce Teheranul a anunţat că a depăşit limita impusă rezervelor sale de uraniu îmbogăţit de acordul din 2015 privind programul său nuclear, relatează AFP, potrivit agerpres.

„V-aţi angajat să acţionaţi imediat ce Iranul ar încălca acordul nuclear, v-aţi angajat să activaţi mecanismul pentru sancţiuni automate care a fost stabilit în Consiliul de Securitate al ONU. Aşa că vă spun: faceţi-o”, a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat publicat de biroul său.

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că există un mecanism prevăzut de acord pentru a fi activat în caz de „orice contradicţii” şi o comisie comună formată din semnatari ar urma să decidă următorii paşi.

Decizia Iranului a fost primul pas major de încălcare a acordului nuclear de când SUA s-au retras, în urmă cu peste un an, din înţelegere şi au reimpus sancţiuni Teheranului.

Anterior în cursul zilei, ministrul energiei a acuzat Iranul că recurge la un „şantaj nuclear” stocând mai mult uraniu îmbogăţit decât i se permite în baza acordului, dar a precizat că o continuare a presiunii internaţionale va face Teheranul să dea înapoi.

„Este o încălcare flagrantă a acordului. Iranul recurge la un şantaj nuclear. Practic ei spun lumii ‘uite cât de aproape suntem de o armă nucleară’ „, a declarat Yuval Steinitz pe postul public de radio Kan.

Citește și:  Dovezi arheologice din împărăţia lui David

„Economia Iranului se prăbuşeşte (…) aşa că recurg la acţiuni dezechilibrate. Dacă presiunea continuă şi lumea nu cedează ei vor renunţa”, a adăugat el.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =

Close