Norvegia cere iertare evreilor pentru că i-a deportat

Asculta informatia

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a cerut iertare evreilor pentru deportările în care a fost implicat statul norvegian în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

,,Fără a retrage naziştilor responsabilitatea lor, este timpul să recunoaştem că poliţişti şi alţi norvegieni au participat la arestări şi deportări ale evreilor”, a declarat Stoltenberg cu ocazia Zilei internaţionale în memoria victimelor Holocaustului, marcată vineri.

Loc simbolic

,,Astăzi, găsesc corect să ne exprimăm scuzele profunde pentru faptul că aceasta s-a putut întâmpla pe teritoriul norvegian”, a mai spus premierul norvegian într-un discurs ţinut în locul în care 532 de evrei au fost îmbarcaţi la bordul cargoului SS Donau pentru a fi duşi în lagăre de concentrare naziste.

Peste 700 de arestări care au adus moartea

Potrivit datelor furnizate de guvernul norvegian, 772 evrei au fost arestaţi în Norvegia şi deportaţi în timpul războiului. Doar 34 dintre aceştia au supravieţuit lagărelor de concentrare naziste.

Eliberarea de la Auschwitz, marcată la Berlin

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi şi în Bundestagul din Berlin. Din 1996, în fiecare an, pe 27 ianuarie, este celebrată în Parlamentul Federal eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz.

Despre

Leave a Reply