Quantcast
Noul ministru de externe israelian susţine anexarea coloniilor din Cisiordania, în ‘coordonare’ cu SUA – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Noul ministru de externe israelian susţine anexarea coloniilor din Cisiordania, în ‘coordonare’ cu SUA

Noul ministru de externe israelian, Gaby Ashkenazi, a declarat luni că Israelul ar trebui să anexeze coloniile evreieşti din Cisiordania, în coordonare cu Statele Unite şi fără a afecta acordurile de pace din 1994 şi 1979 cu Iordania şi Egiptul, transmite  agerpres.

Ashkenazi, reprezentant al alianţei Albastru-Alb, a apreciat că planul de pace al preşedintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu este ‘o ocazie istorică de a contura viitorul Israelului în deceniile următoare’. El a adăugat că ‘planul va fi implementat cu responsabilitate, în coordonare cu SUA şi asigurându-se acordurile de pace şi interesele strategice ale Israelului’.

Citește și: VIDEO: Se cere arestarea lui Bill Gates! ”E un criminal”

Trump şi-a prezentat planul în ianuarie, susţinând că aproximativ 30% din teritoriile ocupate de israelieni în Cisiordania trebuie să revină Israelului în cadrul oricărui viitor acord de pace cu palestinienii. Aceştia au respins planul, considerând că ar putea constitui o recunoaştere a pretenţiilor israeliene asupra unor teritorii din Cisiordania.

Acordul de coaliţie semnat de premierul Benjamin Netanyahu, liderul blocului de dreapta Likud, şi de Benny Gantz, din partea alianţei Albastru-Alb, prevede că prim-ministrul poate cere guvernului şi parlamentului să voteze anexarea oricând după 1 iulie.

Citește și: Noul guvern Netanyahu-Gantz a depus jurământul în parlamentul israelian

Noul şef al diplomaţiei israeliene a făcut declaraţiile la sosirea la ministerul de externe de la Ierusalim, la o zi după depunerea jurământului de către noul guvern ‘de uniune’ al Israelului, format în urma alegerilor din 2 mai. Ca şi Gantz, Ashkenazi este general în retragere şi fost comandat al armatei israeliene. Ministrul de externe are 66 de ani şi s-a alăturat alianţei Albastru-Alb de la fondarea acesteia, la începutul lui 2019, înaintea alegerilor din aprilie anul trecut.

Odată cu depunerea jurământului de către noul guvern, în Israel a luat sfârşit o perioadă de criză politică de aproape un an şi jumătate. Netanyahu urmează să fie premier timp de 18 luni, după care funcţia va fi preluată de Gantz.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply