Quantcast
Numarul cetatenilor americani care se declara “fara religie” este in crestere – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Numarul cetatenilor americani care se declara “fara religie” este in crestere

Un studiu publicat marti arata ca un american din 5 si o treime dintre tinerii americani cu varste mai mici de 30 de ani se declara fara afiliere religioasa. Aceasta cifra “creste rapid” de 5 ani intr-o tara cu traditie in viata religioasa.


Potrivit institutului de cercetari Pew Research Center’s Forum on Religion&Public Life, numarul persoanelor care se declara fara afiliere religioasa “nu a fost niciodata atat de ridicat”. Pe parcursul ultimilor cinci ani, aceasta categorie de populatie a trecut de la 15 la 20 la suta in randul tuturor adultilor americani.

Printre ei, 13 milioane se declara atei sau agnostici si aproape 33 de milioane “fara afiliere religioasa particulara”. Doua treimi dintre cei 46 de milioane “cred in Dumnezeu”, subliniaza institutul.

Aceasta progresie a cifrelor se explica prin evolutia demografica si inlocuirea generatiilor: o treime dintre tinerii cu varste mai mici de 30 de ani se declara “fara afiliere” fata de 9 la suta dintre persoanele trecute de 65 de ani. Totodata, in cadrul acestui grup, sase din zece sunt mai degraba democrati, iar sapte din zece sustin dreptul de avort si casatoria intre persoane de acelasi sex.

Pe de alta parte, pentru prima data in seria anchetelor efectuate de catre Pew, proportia persoanelor care se revendica drept protestante, in prezent de 48 la suta, a scazut sub pragul de 50 la suta.

Raportul se sprijina pe zeci de anchete efectuate in randul a zeci de mii de persoane.

Despre

Leave a Reply