Quantcast
O întrebare la prima vedere șocantă.A fost Iisus fericit? – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

O întrebare la prima vedere șocantă.A fost Iisus fericit?

O întrebare la prima vedere șocantă. Cum la fel de șocant este faptul că s-a efectuat un studiu-sondaj pe această temă, iar răspunsurile diferă pe scară largă. Cercetătorii au descoperit că răspunsurile au corespuns culturii și țării celui care și-a exprimat parerea. Americanii consideră ca Iisus a fost fericit, extrovertit, agreabil, amabil și grijuliu, potrivit Discovery News.

Nu este la fel la diferitele culturi

Mai mulți profesori din cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din Virginia au efectuat studiul în rândul studenților coreeni și americani. Coreenii îl asociază pe Iisus cu suferința, sacrificiul și mila, “Americanii întâlnesc mult mai mulți străini decât alții și au nevoie să fie mai extrovertiți decât japonezii, coreenii sau alții, care au tendința de a interacționa cu un număr mai mic de persoane”, a spus Shingehiro Oishi, conducătorul studiului. Americanii îl asociază pe Iisus cu ceva pozitiv și rareori cu un sens negativ, cum ar fi “durerea”, care a fost mai des menționată de către studenții coreeni.

“Diferențele lingvistice pot intra în discuție, iar sensul de fericire nu este la fel la diferitele culturi, de-a lungul timpului. De asemenea, conotația emoțională a cuvântului fericit variază în mod substanțial. În timp ce conceptul de fericire la americani include de obicei emoții pozitive cum ar fi excitarea, în Asia de Est fericirea se concentrează mai mult pe emoții pozitive calme, precum pacea și mulțumirea”, a spus Casey Eggleston, cercetător la Universitatea din Virginia, Statele Unite.

Între două abordări

“Există două abordari principale pentru fericire: hedonia și eudaimonia. Hedonia este o stare de placere și bucurie fizică. Iisus nu cred că a fost fericit în cea mai mare parte a vietii, deși el a avut și momente placute în timpul misiunii sale pe Pământ. Eudaimonia, pe de altă parte, se realizează printr-o fericire virtuoasă, o viață plină de sens și integritate. Dacă am folosi această înțelegere aristotelică a fericirii, cred că Iisus trebuie să fi fost extrem de fericit”, a mai adăugat Eggleston.

În ceea ce privește răspunsul lui Oishi, la întrebarea dacă Iisus a fost sau nu fericit, el a spus: “Nu sunt sigur, dar nu cred că a fost fericit. El a avut o viață dificilă”.

Despre

Leave a Reply