O nouă lege a Vaticanului obligă clerul catolic să raporteze delictele sexuale – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

O nouă lege a Vaticanului obligă clerul catolic să raporteze delictele sexuale

Papa Francisc a modificat joi legislaţia Bisericii Catolice prin scrisoarea apostolică Vos estis lux mundi, promulgând o lege care obligă preoţii, călugării și călugăriţele să raporteze autorităţilor bisericești abuzurile sexuale, inclusiv pe cele comise sau tăinuite de prelaţii de rang înalt.

Asculta informatia

După ce a fost criticat constant pentru că face prea puţin pentru victimele agresiunilor sexuale comise de clerul catolic, Francisc introduce o lege mai drastică, în încercarea de a răspunde scandalurilor de abuz care au decredibilizat biserica.

Legea le cere celor peste 1 milion de preoţi catolici și de călugăriţe să informeze autorităţile bisericești ori de câte ori au „motive bine întemeiate să creadă” că un membru al clerului este angajat într-o agresiune sexuală sau că superiorii tăinuiesc fapte de acest gen.

Legea nu are caracter penal, ci este procedurală și operează retroactiv, ceea ce înseamnă că, în următorii câţiva ani, Vaticanul s-ar putea trezi cu un val de rapoarte privind abuzuri mai vechi, scrie Religion News Service.

Dacă până acum obligaţia de a semnala cazurile de abuz era lăsată la latitudinea conștiinţei individuale, edictul papei stabilește prin lege obligativitatea raportării lor, chiar și laicii fiind încurajaţi să dezvăluie informaţiile de agresiune sexuală pe care le-ar putea deţine. Până în iunie 2020, diecezele din întreaga lume trebuie să înfiinţeze „unul sau mai multe sisteme stabile și ușor accesibile publicului”, unde să poată fi raportate abuzurile clerului.

Documentul vizează atât agresiunea și hărţuirea minorilor, cât și abuzul comis asupra adulţilor vulnerabili, precum și deţinerea sau răspândirea materialelor de pornografie infantilă. Legea cere raportarea oricărui comportament de acoperire, care constă în „acţiuni sau omisiuni menite să eludeze sau să interfereze cu anchetele civile sau cele canonice, administrative sau penale, în dreptul unui preot sau al unei persoane consacrate cu privire la delicte (sexuale, n.r.)”.

Scrisoarea conţine paragrafe dedicate protecţiei victimelor și raportorilor abuzurilor, care nu pot fi supuși „prejudecăţilor, represaliilor sau discriminărilor”, precum și protecţiei victimelor care au fost reduse la tăcere în trecut.

Normele nu vor fi aplicate totuși în cazul în care faptele au fost denunţate în timpul spovedaniei, papa dorind să protejeze secretul confesiunii.

Obligaţia de a le semnala superiorilor abuzurile sexuale nu interferează cu legea ţării respective și nu modifică obligaţiile legale de raportare, consemnează documentul. Legea nu prevede însă obligaţia de a raporta poliţiei faptele, după cum au cerut victimele. Poziţia Vaticanului este aceea că o lege universală de raportare e imposibilă în contextul diferenţelor dintre sistemele juridice din lume și că obligaţia de a le dezvălui autorităţilor abuzul ar putea periclita biserica în locurile în care catolicii sunt o minoritate persecutată.

Scrisoarea papei reafirmă principiul prezumpţiei de nevinovăţie – persoana acuzată este înștiinţată de existenţa unei anchete, cu excepţia cazului în care notificarea ar prejudicia integritatea dovezilor. De asemenea, sunt prezentate procedurile de efectuare a unei investigaţii atunci când acuzatul este episcop sau cardinal.

„Oamenii trebuie să știe că episcopii sunt în slujba poporului. Ei nu sunt deasupra legii, iar, dacă acţionează greșit, acest lucru trebuie raportat”, a declarat arhiepiscopul Charles Scicluna, însărcinat de mai mult timp de Vatican cu investigarea delictelor sexuale.

La rândul său, cardinalul american Daniel DiNardo a susţinut că legea vine ca o „binecuvântare care va împuternici biserica de pretutindeni să aducă agresorii în faţa justiţiei, indiferent de poziţia pe care o deţin în biserică”.

În scrisoarea sa, Francisc a subliniat că „infracţiunile de abuz sexual Îl supără pe Domnul nostru, cauzându-le victimelor traume fizice, psihologice şi spirituale” și trădând totodată încrederea laicilor în biserică.

„Pentru ca aceste fenomene, în toate formele lor, să nu se mai întâmple, este nevoie de o convertire continuă și profundă a inimilor, dovedită prin acţiuni concrete și eficace care să-i cuprindă pe toţi cei din biserică”, a conchis papa.

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − = 37

Close