Quantcast
O statuie a lui Isus vandalizata – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

O statuie a lui Isus vandalizata

Asculta informatia

O statuie a lui Isus va fi prezentată, pentru prima dată publicului, la deschiderea unei expoziţii găzduite de Tate Britain din Londra, cu opere de artă vandalizate de-a lungul timpului, informează BBC.

Secole de-a rândul, operele de artă au fost distruse, modificate, vandalizate. Acest fenomen este prezentat în expoziţia “Art under Attack: Histories of British Iconoclasm” (“Arta sub atac: istorii ale iconoclasmului britanic”) care se va deschide la Tate Britain pe 2 octombrie. Cele mai vechi obiecte care vor fi prezentate în expoziţie sunt din secolul XVI.

Statuia lui Isus, care este, de altfel, piesa centrală a expoziţiei, a stat ascunsă sute de ani sub podeaua unei capele din Londra.

Statuii “Hristos mort” (1500-1520) îi lipseşte coroana de spini, braţele şi gambele – modificări care, cel mai probabil, sunt rezultatul unui atac brutal al reformatorilor religioşi din secolul XVI.

“A fost o expoziţie foarte greu de organizat pentru că în principiu avem de-a face cu fragmente de opere de artă”, a declarat directoarea Tate Britain, Penelope Curtis.

Statuia a fost descoperită sub duşumeaua capelei de la Mercers’ Hall din centrul Londrei în 1954. Experţii cred că statuia a fost îngropată pentru a fi protejată de distrugeri şi mai mari.

“Această donaţie extraordinară ne va ajuta să analizăm metodele şi motivele din spatele atacurilor asupra artei în Marea Britanie din ultimii 500 de ani”, a declarat curatoarea Tabitha Barber.

La lansarea oficială a expoziţiei de la Mercer’s Hall directoarea Tate Britain, Penelope Curtis, a declarat că expoziţia este una “pe teme locale” şi este parţial inspirată şi de recentele atacuri asupra operelor de artă din Anglia.

În octombrie anul trecut, o frescă de Mark Rothko a fost colorată cu carioca la Tate Modern, iar în urmă cu o săptămână o operă de la National Gallery a fost de asemenea vandalizată.

Curtis a spus că a avut ideea unei asemenea expoziţii în urmă cu trei ani, când a intrat în echipa muzeului Tate.

Printre exponate se numără fragmente din statuia lui William III şi din Columna lui Nelson care au fost distruse la Dublin, în urma atacurilor anti-britanice în 1928 şi 1966. În expoziţie va fi prezentat şi un portret al lui Oliver Cromwell “cu susul în jos” de către prinţul Frederick Duleep Singh (1868-1926). Curatorii subliniază faptul că expoziţia nu grupează opere afectate de acte de vandalism aleatoriu, ci că fenomenul studiat este iconoclasmul – actele de distrugere inspirate de o ideologie sau orientate împotriva unei ideologii.

Expoziţia arată şi faptul că unii creatori au folosit forţa de distrugere ca pe o forţă creativă – drept dovadă stă un exponat inedit- un pian distrus de Ralph Montanez Ortiz care va fi prezentat simultan cu o înregistrare audio.

În ceea ce priveşte securitatea expoziţiei, Curtis a declarat pentru BBC că politica în acest sens a Tate Britain s-a schimbat “de la o săptămână la alta, în funcţie de circumstanţe”.

Despre

Leave a Reply