O ţară creştină – România – sărbătoreşte o zi păgână

Asculta informatia

O ţară creştină – România – sărbătoreşte o zi păgână

Luni, 14 februarie 2011, mulţi dintre tinerii români, care se numesc creştini, au intenţia de a sărbători „Valentine`s Day”, renumita zi a îndrăgostiţilor, fără a fi conştienţi de originea acestei zile.

Există o ură manifestată într-un mod dur uneori între confesiuni, membrii unora dintre acestea, fiind numiţi „pocăiţi”. Dar cum se împacă ideea că acceptăm elemente din lumea păgână, fără să deranjeze pe vreun creştin? Să ne acuzăm pe aspecte religioase e corect, şi să adoptăm obiceiurile celor care nu cred în Dumnezeu e greşit? Tocmai aceasta e o tactică a Diavolului… şi atât de mulţi suntem robi, nu vedem cât de uşor cădem în şmecheriile lui…

Sărbătorirea acestei zile are la orgine o sărbătoare din lumea romană, sărbătoare în onoarea lui Lupercus, care era un zeu, numit protectorul câmpurilor şi turmelor, iar sărbătoarea care avea loc era consacrată dragostei şi fertilităţii. Aceasta era o sărbătoare păgână, în timpul căreia se cânta şi se dansa pentru a atrage mulţumirea zeului.

Numeroşi istorici asociază originea Sfântului Valentin cu sărbatorile romane în onoarea lui Lupercus, celebrate în jur de 14 sau 15 februarie, care erau deasemenea ocazia de a găsi un tânăr sau o tânără prin intermediul unei loterii cu această ocazie.

Cu această ocazie, potrivit lui Noel Lenski, profesor de istorie în cadrul Universităţii Colorado din Boulder,bărbaţii tineri mărşăluiau goi pe străzi şi le loveau pe femei cu piei de capră sau de câine, cu scopul de a le spori fertilitatea.

Şi iată că astfel, creştinii au ajuns  să sărbătorească cu un entuziasm uimitor o sărbătoare păgână, astfel încât se estimează că, în anul 2010, un miliard de felicitări au fost trimise în întreaga lume cu ocazia acestei sărbători.

Având în vedere aceste aspecte, este corect să sărbătoreşti „Ziua Îndrăgostiţilor”? E corect să ne acuzăm unii pe alţii, pe motive religioase şi să adoptăm o sărbătoare păgână, a oamenilor care n-aveau nici o treabă cu Dumnezeu? Ne numim o ţară creştină…. şi sunt sute de mass-uri trimise cu privire la ceea ce este dragostea… Doar Biblia defineşte cu adevărat ce este dragostea, afirmând cu tărie că Dumnezeu este dragoste!

„Dragostea este răbdătoare,

Dragostea este plină de bunătate,

Nu este invidioasă,

Dragostea nu se laudă,

Nu este mândră,

Nu se comportă indecent,

Nu-şi urmăreşte propriile interese,

Nu se supără,

Nu se gândeşte la rău,

Nu se bucură de nedreptate,

Ci îşi găseşte bucuria în adevăr,

Suportă totul,

Crede totul,

Nădăjduieşte totul,

Suferă totul.

Dragostea nu se sfârşeşte niciodată!”

1Corinteni 13:4-8a NTR


http://orizonturieterne.ro

Despre

Un comentariu

 1. Sint de acord cu aspectul comercial a sarbatorii Sfîntului Valentin, si putem scrie sute de pagini despre lipsa de valori morale ale tinerilor de azi… Totusi, sursele d-voastra despre ziua Sfîntului Valentin sînt pe jumatate inexacte.

  Este exact ca în antichitate, în calendarul Atenei antice, în jurul lui februarie – numita luna lui Gamélion era consacrata casatoriei între Zeus si Héra. In Roma antica în jur de 15 februarie avea loc festivalul Lupercus (un zeu al fertilitatii pe care-l reprezentau îmbracat în piele de capra)

  Insa sarbatoarea Sfintului Valentin nu are legatura cu aceasta sarbatoare… si poate ca ar fi chiar interesant de a cunoaste cine era Valentin care azi este sarbatorit de îndragostiti.

  Valentin era om convertit la crestinism care traia la Roma in anii 270. El propovaduia evanghelia si era numit ca apostol (sau pastor).

  In acei ani, Imperorul Claudio angaja populatia în campanii militare sîngeroase si impopulare. El era numit si Claudio cel Crud si in aceea epoca avea multe dificultati de a gasii tineri voluntari care voiau sa se angajeze in legiune si sa combata dusmanii imperiului.

  Tinerii preferau sa se casatoreasca si sa formeze familii mai degraba decît sa mearga pe cîmpurile de bataie. Astfel Claudio a dat o lege prin care interzicea casatoriile.

  Un singur om va ignora aceasta lege : pastorul crestin Valentin care continua sa oficieze casatoriile tinerilor. Cînd Claudio descoperii ca crestinul Valentin continua sa oficieze casatoriile îl va aresta. Se spune ca fata calaului care era oarba a adus de mîncare lui Valentin care vazind-o s-a rugat pentru ea si a fost instantaneu vindecata.

  Valentin a fost decapitat, si de atunci, este sarbatorit in fiecare an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *