Quantcast
ONU cere Israelului să renunțe la amenințările cu ANEXAREA – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

ONU cere Israelului să renunțe la amenințările cu ANEXAREA

Emisarul ONU pentru conflictul din Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a cerut miercuri Israelului să-şi „abandoneze ameninţările cu anexarea”, invitându-i în acelaşi timp pe liderii palestinieni „să reia discuţiile cu toţi membrii Cvartetului” (SUA, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU), potrivit AFP și agerpres.

„Îi invit pe colegii din Cvartet să lucreze cu Naţiunile Unite şi să vină rapid cu o propunere care să-i permită acestuia să-şi exercite rolul de mediator şi să lucreze împreună cu ţările din regiune pentru a face să avanseze pacea”, a afirmat el într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Citește și: Israelienii renunţă la măşti din cauza căldurii

Declaraţia sa, neobişnuit de directă, survine la o zi după anunţul preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, privind sfârşitul cooperării în materie de securitate cu Israelul, care plănuieşte anexarea teritoriilor din Cisiordania ocupată, notează AFP.

Mladenov a precizat că va discuta joi cu liderii palestinieni cu privire la consecinţele practice ale anunţului lui Abbas, care nu au fost precizate de liderul ANP.

„Anexarea zonelor din Cisiordania reprezintă o încălcare foarte gravă a dreptului internaţional şi ar constitui o lovitură devastatoare pentru soluţia cu două state”, a avertizat emisarul ONU. Aceasta „ar închide uşa unei reluări a negocierilor şi ar ameninţa eforturile destinate să avanseze pacea în regiune şi eforturile noastre mai largi pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, a menţionat el.

Ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, a subliniat la rândul său că o soluţie nu poate să treacă decât printr-o întâlnire a celor două părţi la aceeaşi masă de negociere.

„Ceea ce este necesar în prezent, dacă sperăm să facem un prim pas în direcţia corectă, este ca părţile să se aşeze la aceeaşi masă. Consiliul nu poate dicta sfârşitul conflictului. Nu putem decât încuraja părţile să stabilească împreună ceea ce îşi doresc pentru a face progrese”, a spus ea.

Reprezentanta SUA i-a invitat din nou pe palestinieni să profite de oportunitatea planului de pace propus de Washington pe care ei l-au respins.

Citește și: 500 de bebeluși, născuți de mame surogat în Ucraina, așteaptă să fie ridicați de cei care i-au “comandat”

În intervenţiile lor, mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate, cum ar fi Indonezia sau ţări europene, au avertizat Israelul împotriva planurilor sale de anexare.

Într-o declaraţie comună, Franţa, Belgia, Germania şi Estonia au reafirmat că „nu recomandă niciun fel de schimbare a frontierelor definite în 1967 decât în cazul când ea este decisă de israelieni şi palestinieni”.

„Cerem ferm Israelului să se abţină de la orice decizie unilaterală care ar duce la anexarea unui teritoriu palestinian ocupat şi care ar fi apoi contrar dreptului internaţional”, menţionează în declaraţia lor ţările respective, reafirmându-şi ataşamentul faţă de soluţia cu două state, singura capabilă să aducă pacea în regiune, potrivit lor.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply