Quantcast
Orașe din Suedia interzic măștile de protecție. Nu există dovezi științifice ale purtării – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Orașe din Suedia interzic măștile de protecție. Nu există dovezi științifice ale purtării

Pe aproape tot parcursul anului trecut, autoritățile suedeze s-au pronunțat constant și clar împotriva purtării măștii de protecție, înainte de a-și schimba poziția cu 180 de grade în decembrie, când au recomandat purtarea măștii în transportul în comun.

Rezultatul? O comunicare confuză și contradictorie, care a buimăcit și publicul, și autoritățile locale, care încă fac recomandări antimască, scriu doi profesori pentru site-ul The Conversation.

Oficialii din Halmstad, un orășel din sud-vestul Suediei, au forțat recent un profesor să își dea jos masca și au interzis apoi purtarea măștii și a oricărui mijloc de protecție în școli.

Municipalitatea a explicat că nu există dovezi științifice ale purtării măștii și a citat în acest sens agenția de sănătate publică suedeză.

La momentul respectiv, recomandările agenției precizau că există un mare risc dacă măștile sunt folosite incorect. Această atenționare a fost între timp ștearsă de pe site. Municipalitatea a renunțat între timp la această poziție. Dar noi exemple de interdicții au apărut în alte locuri.

Bibliotecarilor din orașul Kungsbacka, spre exemplu, li s-a spus să nu poarte mască. Argumentul oficialilor a fost același: respectă recomandările agenției de sănătate publică. La un an de la debutul pandemiei, într-un moment în care măștile de protecție au devenit o obișnuință pentru majoritatea țărilor care se confruntă cu virusul, aceste decizii ale autorităților ar putea părea șocante. Așa cum au arătat mai multe studii, în ciuda faptului că nu sunt 100% eficiente, măștile ajută la reducerea transmiterii virusului, în special în situații în care distanțarea socială este imposibilă, cum este cazul școlilor.

Există o explicație simplă însă, scriu Tine Walravens, profesoară asistentă la Școala de Afaceri de la Copenhaga, și Paul OShea, lector senior la Universitatea Lund, din Suedia.

Poziția autorităților din Halmstad și Kungsbacka chiar are la bază declarațiile agenției de sănătate publică din Suedia, explică cei doi autori într-un text publicat în The Conversation, o platformă destinată articolelor scrise de cercetători. Aceste interdicții sunt produsul logic al celor nouă luni în care autoritățile centrale suedeze au formulat declarații împotriva purtării măștilor, „un exemplu de comunicare proastă”, mai explică autorii.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply