Quantcast
„Pământul sau viaţa.” Peste 1.000 de creștini uciși în Nigeria în 2019 – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

„Pământul sau viaţa.” Peste 1.000 de creștini uciși în Nigeria în 2019

Mai mult de 1.000 de creștini au fost victime ale radicalilor islamiști de etnie fulani în Nigeria, de la începutul acestui an, a constatat raportului Your Land or Your Blood (Pământul sau viaţa), realizat de organizaţia britanică Humanitarian Aid Relief Trust (HART).

Militanţii fulani, care aparţin unui grup etnic numeros, sunt principalii responsabili pentru acest nou val de violenţă, a explicat Caroline Cox, fondatoarea organizaţiei HART. Potrivit raportului, atacurile sunt motivate religios; sute de biserici creștine au fost distruse, iar în timpul atacurilor se strigă „Allahu Akbar” („Allah e mare!”) și „Distrugeţi necredincioșii!”. Miliţia islamistă atacă satele, ucigându-i pe creștini sau forţându-i să-și părăsească locuinţele și pământul, pe care și le însușește, după o strategie numită în raport „Pământul sau viaţa”.

Din ianuarie 2019, au avut loc cel puţin 5 atacuri în statul Kaduna, din centrul Nigeriei, alte 5, în regiunile Bassa și Ryom și multe altele, în statul Taraba. De fapt, peste 6.000 de persoane au fost omorâte din 2015 și alte 12.000 au fost strămutate forţat, arată raportul, care prezintă indicii că, în timp ce militanţii islamiști fulani au fost implicaţi în majoritatea atacurilor, gruparea teroristă Boko Haram a ucis mai mulţi creștini în statul Borno.

Fulani sunt nomazi musulmani care trăiesc în Africa Centrală și de Vest, iar tensiunile dintre păstorii nomazi și fermieri s-au accentuat pe măsură ce terenurile au devenit tot mai neîndestulătoare, însă HART arată că, deși nu toate tensiunile au la bază motive religioase, religia și ideologia joacă un rol cheie în aceste masacre.

În fiecare sat, mesajul localnicilor este același: «Vă rugăm, ajutaţi-ne! Vor veni fulani. Nu suntem în siguranţă în casele noastre»”, spune raportul.

Un supravieţuitor din Karamai a povestit despre drama la care a fost martor: „Casa noastră este distrusă. Spitalul a fost ars. Au încercat să dea foc acoperișului bisericii. (…) Viaţa este înfricoșătoare. Primim uneori mesaje despre un nou atac, așa că alergăm să ne ascundem. Nu avem mijloace de apărare. Nu avem arme pentru a ne apăra.

„În timp ce cauzele violenţei sunt complexe, asimetria și escaladarea atacurilor de către miliţia fulani, care este bine înarmată, asupra comunităţilor predominant creștine sunt puternice și trebuie recunoscute. Este simplist să etichetezi aceste atrocităţi ca fiind determinate de deșertificare, de schimbările climatice sau de concurenţa pentru resurse. Dacă guvernul britanic și cel nigerian nu doresc să abordeze rădăcinile ideologice ale masacrului, nu vor putea opri sacrificarea victimelor nevinovate”, a declarat Cox. De altfel, fondatoarea HART a solicitat ca ajutorul extern de 300 de milioane de lire sterline acordat anual Nigeriei să fie condiţionat de măsuri ferme ale guvernului nigerian de stopare a crimelor și de protejare a comunităţii creștine.

Raportul organizaţiei HART vine la doar câteva luni după ce organizaţia Jubilee Campaign a avertizat Curtea Penală Internaţională că în Nigeria au fost întrunite condiţiile unui genocid.

SURSA

Despre Info Crestin News

Leave a Reply