Panourile cu copilul gay – o controversă de Paște – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Social

Panourile cu copilul gay – o controversă de Paște

Asculta informatia

O campanie publicitară naște puternice controverse în România. O imagine în care un copil nou-născut are la mână eticheta „homosexual” este considerată de promotorii drepturilor minorităților sexuale drept un mare pas înainte, iar de biserică este reclamată ca „regretabilă”. Primăriile marilor orașe au luat decizii diferite: unele au dat avizele, altele au făcut presiuni împotriva campaniei.

panoubebegay_400În mai multe orașe mari ale țării și în capitală, pe panourile publicitare apare un copil care are la mână eticheta „homosexual”. Textul care însoțește imaginea este unul simplu „Orientarea sexuală nu este o alegere, nu este o boală.” Cele 50 de panouri promovează campania ca un apel la încetarea discriminării minorităţilor sexuale și au fost deja expuse în Bucureşti, Iaşi, Braşov, Timişoara, Constanţa, Craiova.
Una dintre cele mai vehemente luări de poziție aparține Arhiepiscopiei Iaşilor, care critică afișarea acelor mesaje pe panourile publice. „Este regretabil ca într-un loc public, în municipiul Iaşi, într-o zonă intens circulată, să fie expus un astfel de panou, întâmplător sau nu, chiar în perioada în care creştinii ortodocşi (majoritari în municipiul Iaşi) se pregătesc să serbeze Sfintele Paşti”, spune comunicatul Bisericii. Și asociațiile Pro-Vita și Alianța Familiilor din România au făcut o adresă la Direcția Generală pentru Protecția Copilului și la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, în care denunță reclama ca una care este „mincinoasă, manipulatoare și produce scandal public”. Cele două organizații au solicitat instituțiilor vizate „o luare de poziție urgentă”.
O poziție mult mai moderată a fost luată de catolici. „Noi apărăm moralitatea, o susţinem cu toată tăria. Ne rugăm ca viaţa oamenilor să fie demnă, nu cu aceste manifestări. Ne dorim ca sărbătoarea Domnului să ne aducă lumină, inclusiv oamenilor care au astfel de manifestări”, a spus ES Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano Catolice de Iaşi.
Inițiativa campaniei aparține Fundației Population Services International (PSI) România, filială a reţelei globale PSI. „Am organizat această campanie socială de educare pentru a contribui la schimbarea sau corectarea anumitor poziții negative despre orientarea sexuală, homosexualitate și persoanele ce aparțin minorităților sexuale”, explică Cristian Branea, manager proiect in cadrul organizației PSI Romania, într-un interviu publicat pe doipedoi.com. În opinia sa, două erori comune despre homosexualitate sunt acelea că ar fi o boală sau o alegere.
În comunicatul Arhiepiscopiei Iașilor se arată însă că „homosexualitatea (ca şi alte devieri în comportamentul sexual) nu reprezintă o orientare înnăscută, cum sugerează panoul respectiv, existând şi studii ale unor specialişti care combat această idee. Este evident, aşadar, că pentru un creştin (dar şi pentru alte religii monoteiste) homosexualitatea este un păcat”, indiferent de „contextul social sau de ideile care sunt la modă la un anumit moment”, se mai arată în comunicatul citat. La rândul lor, cele două asociații precizează în adresa înaintată că „orientarea sexuală se formează la pubertate ca o consecință a educației și nu este un „dat” natural.”
Campania a atras atenția și prin faptul că autoritățile au acționat diferit. „Această campanie educativă este legală”, justifică Branea, „acolo unde legislația locală o cere explicit, primăriile și-au dat avizele pentru campanie.” Singura excepție a fost la Cluj, unde „primăria a făcut presiuni informale la nivelul firmelor locale de publicitate outdoor pentru ca această campanie să nu aibă loc, motiv pentru care a fost sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. În Timișoara panoul a fost expus după care a fost înlocuit. După cum scria pe Facebook deputatul Marius Dugulescu, „primăria nu a autorizat această acțiune și am sesizat Poliția Locală și Direcția pentru Protecția Copilului. Este total imoral și de-a dreptul revoltător să fie folosit un copil într-o campanie a homosexualității “. O altă inițiativă a aparținut unor cetățeni indignați care au alterat grafic inscripția de pe un panou din București. În urma „corecturii” eticheta de pe mâna copilului se reduce la literele „OM” iar negațiile au fost acoperite, astfel încât înscrisul exprimă ideea că homosexualitatea „este o alegere, este o boală”. În urma gestului cu care se mândresc, cei trei s-au autodenunțat la Poliție.
bebegay_400Campania care a născut controverse în România face parte din programul „Eu sunt! Tu?”, finanţat de Mecanismul Financiar European al Norvegiei, Lichtenstein şi Islandei şi Fondul Global de lupta împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei. Conceptul vizual al acestei campanii a fost proiectat de canadienii de la Fondation Emergence, și a fost folosit încă din 2007 în campanii împotriva homofobiei. În 2007 aceeași campanie a născut proteste în Italia, deși textul nu includea cuvintele „nu este o boală”, ci doar „nu este o alegere” noteaza semneletimpului.ro

Articole similare

un comentariu

  1. Si uite asa usor profetiile se indeplinesc.
    Acum satana nu il mai intereseaza asa de mult cum sa te faca sa te indrepti spre el ca s-a terminat cu Elvis, Michael, Hard rock si restul.
    Acum loveste in cel mai sfant lucru pe care Dumnezeu la dat de la facerea lumii, Familia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close