În faţa unei mari şi entuziaste mulţimi de tineri, reunite la Bkerke, lângă Beirut, Papa Benedict al XVI-lea a făcut astăzi un apel puternic pentru încetarea emigrării creştinilor din Orientul Mijlociu, o tendinţă ce a dus la reducerea drastică a creştinilor nativi de aici, o reducere care nu se întrevede a se opri prea curând. Întâlnirea cu tinerii a marcat încheierea celei de-a doua zi a întâlnirii.
După ce a ascultat prezentările făcute de o tânără, respectiv de un tânăr, Sfântul Părinte le-a spus tinerilor – care nu au fost doar libanezi ci şi din Siria, Israel şi alte ţări învecinate – că este “o mare onoare” să trăieşti “în această parte a lumii care a fost martora naşterii lui Isus şi a dezvoltării creştinismului”. Şi a continuat: “De asemenea, este o chemare la fidelitate, la iubire pentru această regiune şi, mai presus de toate, la a fi martori şi mesageri ai bucuriei lui Cristos. Credinţa primită de la Apostoli conduce la libertatea şi bucuria totală, aşa după cum au arătat-o numeroşii Sfinţi şi Fericiţi ai acestei ţări.” Episcopul Romei a admis multele dificultăţi cu care se confruntă locuitorii din această zonă, de la instabilitate la lipsa siguranţei şi şomaj. “Nici chiar şomajul şi nesiguranţa nu trebuie să vă conducă însă la a gusta din amarul emigrării, care implică o dezrădăcinare şi o separare de dragul unui viitor nesigur. Voi trebuie să fiţi protagoniştii viitorului propriei voastre ţări şi să vă ocupaţi locul propriu în societate şi în Biserică.”
Sfântul Părinte a continuat oferind câteva sfaturi mai practice pentru ca “frustrările momentului prezent” să nu îi conducă pe tineri “să se refugieze în lumi paralele, precum acelea oferite de diversele droguri, sau în lumea sumbră a pornografiei”. Privind reţelele sociale a spus că “ele sunt interesante dar pot cu uşurinţă să conducă la dependenţă şi la o confuzie între real şi virtual”. Şi a îndemnat concret: “Căutaţi relaţii adevărate, prietenii ziditoare. Găsiţi căi de a da sens şi profunzime vieţilor voastre; luptaţi cu superficialitatea şi cu consumerismul absurd! Şi mai aveţi de înfruntat o tentaţie: aceea a banilor, idolul tiranic care orbeşte până acolo încât sufocă persoana din interior. […] Căutaţi învăţători buni, îndrumător spirituali, care să poată să vă călăuzească pe drumul spre maturitate, lăsând în spate tot ce este iluzoriu, de prost gust şi înşelător.”
Papa şi-a afirmat speranţa pentru viitorul tinerilor, cerându-le să ducă tuturor iubirea lui Cristos. “Cristos vă cere, aşadar, să faceţi cum a făcut El: să fiţi deschişi total faţă de ceilalţi, chiar şi dacă ei aparţin unui alt grup cultural, religios sau naţional”, a spus Pontiful. “Experimentând împreună momente de prietenie şi de bucurie veţi putea să rezistaţi asaltului divizării, care trebuie mereu respins! Fraternitatea este o pregustare a cerului!” A admis că “nu este uşor să ierţi. Iertarea lui Dumnezeu dă însă puterea convertirii şi bucuria de a putea să ierţi la rândul tău. Iertarea şi reconcilierea sunt drumurile păcii; ele deschid spre viitor.” Şi a continuat: “Dragi tineri din Liban, voi sunteţi speranţa şi viitorul ţării voastre. Voi sunteţi Libanul, o ţară primitoare, deschisă, cu o remarcabilă putere de adaptare. […] Dragi tineri ai Libanului, fiţi primitori şi deschişi, aşa după cum vă cere Cristos şi cum vă învaţă ţara voastră.”
La final Sfântul Părinte i-a salutat şi pe “tinerii musulmani care sunt cu noi în această seară. Vă mulţumesc pentru prezenţa voastră, care este atât de importantă. Împreună cu tinerii creştini, voi sunteţi viitorul acestei frumoase ţări şi viitorul Orientului Mijlociu în general. Căutaţi să îl zidiţi împreună!” Apoi s-a oprit asupra tinerilor din Siria. “Doresc să vă spun cât de mult admir curajul vostru. Spuneţi familiilor şi prietenilor voştri la întoarcerea acasă că Papa nu v-a uitat. […] El nu uită de Siria în rugăciunile şi preocupările sale, nu uită de cei care suferă în Orientul Mijlociu. Este timpul ca musulmanii şi creştinii să se unească pentru a pune capăt violenţei şi războiului.” A încredinţat apoi “Fecioarei Maria şi Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, care a venit aici înaintea mea, propriile noastre vieţi şi vieţile tuturor tinerilor din Liban şi din ţările din regiune […]. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi toţi!”