Quantcast
Papa Francisc, discurs în Slovacia: „Aici, în acest loc, numele lui Dumnezeu a fost dezonorat” – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Papa Francisc, discurs în Slovacia: „Aici, în acest loc, numele lui Dumnezeu a fost dezonorat”

Papa Francisc a ținut, luni, un discurs în Slovacia în care a denunțat „rușinea” masacrelor anti-evreiești din această țară, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP. Francisc s-a referit la uciderea a peste 100.000 de mii de evrei slovaci și a condamnat „nebunia urii” din timpul celei de-a doua conflagrații globale dar și persistența anti-semitismului.

Suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, este la prima vizită în afara Vaticanului după operația la colon din luna iulie. El s-a aflat anterior în Ungaria, unde a abordat, de asemenea, subiectul antisemitismului. În capitala Slovaciei, Bratislava, Papa a cuvântat într-un fost cartier evreiesc.

„Aici, în acest loc, numele lui Dumnezeu a fost dezonorat”, a spus liderul de la Vatican în fața monumentului dedicat Holocaustului, înălțat în Piața Rybne, unde în timpul regimului comunist a fost dărâmată o sinagogă.

„Aici, în timp ce reflectăm la istoria poporului evreu marcată de acest tragic afront adus Celui de Sus, recunoaștem, rușinându-ne, cum a fost adesea numele său inefabil a fost folosit pentru fapte inumane de neconceput (…) Să ne unim în condamnarea violențelor și a tuturor formelor de anti-semitism”, a continuat el.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Slovacia a fost condusă de un guvern-marionetă fidel naziștilor, al cărui șef a fost Iosif Tiso, un preot catolic care a semnat legi anti-evreiești și a permis deportarea evreilor.

Papa Francisc a sosit duminică la Budapesta pentru o vizită pastorală de aproximativ șase ore.

Vizita a dat ocazia cunoscutei publicații The New York Time să comită aceeași eroare care, pe parcursul deceniilor, a ajuns subiect de bancuri: confuzia între Budapesta și București, favorizată și de o anumită similaritate sonoră a numelor celor două capitale, exprimate în limba engleză – Bucharest / Budapesta.

De astă dată, eroarea a fost, dacă putem spune astfel, în favoarea capitalei României

„Papa Francisc a făcut duminică o vizită de șapte ore în România”, a scris New York Times.

Greșeala a fost adusă la cunoștința ministrului Justiției din Ungaria, Judit Varga, iar aceasta a reacționat pe pagina ei de Facebook:

„Budapesta nu este București. Dacă va dori cineva să se refere în viitor la New York Times ca la o sursă credibilă de informații, să nu uităm că, potrivit paginii de Facebook a acestei publicații, pagină cu 17 milioane (!) de urmăritori, Papa Francisc a fost în România. Și asta nu e o glumă!”.

New York Times a corectat eroarea la mai mult de 14 ore de la distribuirea informației.

Corectura a menționat, de asemenea, eroarea din textul inițial.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply