Papa Francisc: „Libertatea de exprimare are limite. Nu poţi insulta credinţa altora”

Asculta informatia

Papa Francisc a apărat recent libertatea de exprimare, dar a ţinut totodată să precizeze că aceasta are limitele sale, în special când vine vorba de religie. Comentariile sale vin pe fondul atentatului sângeros petrecut la redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo, atac în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane, scrie BBC.

„Nu poţi să glumeşti pe seama religiei sau să insulţi credinţa altora. Există o limită. Fiecare religie care îşi respectă oamenii are demnitatea sa. Există limite şi în libertatea de exprimare”, a declarat Suveranul Pontif, care se află în prezent într-un turneu în Asia.

„Provocarea apare în momentul în care oamenii vorbesc de rău sau ridiculizează religia altor persoane”, a mai adăugat el.

Atentatul comis săptămâna trecută la publicaţia Charlie Hebdo a fost organizat din cauza publicării mai multor caricaturi cu profetul Mahomed, susţin membri ai reţelei Al-Qaeda, cei care au revendicat de altfel atacul.

Papa Francisc a ţinut să sublinieze că dreptul la liberă exprimare vine cu responsabilitatea de a promova un „bine comun”. Pentru a-şi exemplifica mai bine punctul de vedere, Suveranul Pontif a avertizat că nu se va feri să folosească forţa fizică, dacă cineva îi înjură mama de exemplu.

„Este adevărat că violenţa fizică nu duce nicăieri, dar dacă secretarul meu, Gasparri, care se află lângă mine, îmi înjură mama, atunci se poate aştepta la un pumn din partea mea”, a spus Papa Francisc.

Anterior acestei declaraţii, Suveranul Pontif a denunţat „formele deviante ale religiei”, care, din punctul său de vedere, s-ar afla la originea atentatelor din Franţa.

„Există o cultură care o respinge pe alta, rezultatul fiind violenţa şi moartea. Am văzut un ecou trist de acest fel în masacrul tragic de la Paris. Fiinţele umane devin sclave ale formelor deviante ale religiei”, a mai spus Papa Francisc.

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 81