Papa Franscisc și spinoasa problemă a căsătoriei preoților – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

Papa Franscisc și spinoasa problemă a căsătoriei preoților

Papa Francisc a respins categoric propunerea ca preoților catolici să li se permită să se căsătorească. Aceasta în contextul în care, la Sinodul episcopilor dedicat Amazoniei din octombrie 2019, au fost voci care au susținut această idee, transmite BBC.

Asculta informatia

Potrivit estimărilor, în circa 85% din satele din Amazonia slujba săptămânală nu poate fi susținută, din cauza lipsei preoților care, estimează unii episcopi, dacă ar avea permisiunea de a se căsători, ar accepta mai ușor să slujească în satele respective. De asemenea, Papa a anunțat că a decis ca femeilor să nu li se acorde dreptul de a deveni diaconi, mai precizează BBC.

Le Figaro aprobă poziția Papei: ”Acordarea dreptului la căsătorie pentru preoți ar fi deschis o breșă în tradiția occidentală și mai ales în esența ei. Ar fi divizat grav lumea catolică. Papa nu a putut neglija îngrijorările formulate de mulți credincioși și preoți, inclusiv pe cele ale predecesorului său, Benedict al XVI-lea. De aici și decizia sa care pune accent pe unitate: netrecând Rubiconul, Papa a ales calea înțelepciunii

Site-ul oficial al Vaticanului vaticannews.va  explică, la rândul său:

”În octombrie 2019, a avut loc Sinodul episcopilor dedicat Amazoniei, iar această temă a fost dezbătută. Aşa cum reiese din documentul final, au fost episcopi care au cerut posibilitatea de a sfinţi preoţi diaconi permanenţi căsătoriţi. Însă în discursul final, Papa nu a menţionat în nici un fel tema consacrării preoţeşti a bărbaţilor căsătoriţi, nici măcar în treacăt.

A amintit în schimb cele patru dimensiuni ale Sinodului: cea referitoare la aculturaţie, cea ecologică, cea socială şi, în final, dimensiunea pastorală, care «le include pe toate».

În acelaşi discurs, pontiful s-a referit la numărul redus de preoţi din anumite teritorii de misiune, amintind că au fost numeroşi preoţi dintr-o ţară care au mers în lumea întâi – Statele Unite şi Europa – «şi, din aceiaşi ţară, nu mai există pentru a-i trimite în regiunea Amazoniei.»”

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close