Stiri externe

Parlamentul Portugaliei a legalizat EUTANASIA

Parlamentul Portugaliei a votat vineri pentru legalizarea eutanasiei pentru cetățenii portughezi și pentru rezidenții legali cu vârste de peste 18 ani. Astfel, Portugalia urmează să devină cea de-a șaptea țară din lume care le va permite pacienţilor în fază terminală a bolii să obţină asistenţă din partea unui medic pentru a-şi pune capăt vieţii, transmite Reuters, citat de Agerpres.

După ce legea va fi promulgată, persoanele de peste 18 ani vor putea solicita asistență pentru a-și pune capăt zilelor în cazul în care se află în faza terminală a unei boli și suferă de o durere „persistentă” și „insuportabilă”.

Excepție fac persoanele care nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie.

Totodată, procesul va fi deschis doar pentru cetăţenii portughezi şi rezidenţii legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia doar pentru a fi eutanasiați.

Legea legalizării eutanasiei se află acum în mâinile președintelui Marcelo Rebelo de Sousa, pentru promulgare. Acesta a declarat anterior că va respecta votul parlametului.

Au fost și politicieni care au criticat momentul votului, afirmând că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează ţara „există o mare nelinişte, o mare teamă în rândul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viaţă şi de moarte”.

Citește și:  Austria trebuie să legalizeze sinuciderea asistată, consideră Curtea Constituţională

De asemenea, două cămine de bătrâni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, au susținut, într-o scrisoare adresată parlamentului, că „aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toţi aceşti oameni”.

În ultimii ani, Portugalia a luat diverse măsuri care susţin drepturile omului, printre care legalizarea avorturilor în 2007 şi autorizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în 2010.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − 38 =

Close