Partidul lui Netanyahu se clasează pe primul loc după scrutinul din Israel, surclasând coaliţia lui Gantz

Asculta informatia

Partidul Likud, al premierului în funcţie Benjamin Netanyahu, se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ din Israel, surclasând coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan), a lui Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 93% din voturi, informează cotidianul Haaretz.

Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 93% din voturi, Partidul Likud are 36 de locuri, în timp ce coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan) obţine 35 de locuri din totalul de 120 din Knesset, parlamentul unicameral al Israelului.

Pe poziţiile următoare se clasează formaţiunea religioasă Shas şi alianţa Yahadut HaTora HaMeuhedet (Iudaismul Unit de Tora), ambele cu câte 8 locuri, şi Partidul Laburist, cu 6 locuri. În Knesset ar mai intra şi formaţiunile Yisrael Beiteinu, Ihud Miflagot HaYamin (Uniunea Partidelor de Dreapta) şi Hadash-Ta’al, fiecare cu câte 5 locuri, iar Kulanu şi Meretz iau câte 4 locuri fiecare.

După numărarea a 79% din voturi, Partidul Likud avea 37 de locuri, în timp ce coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan) avea 36 de locuri. Pe poziţiile următoare se clasau formaţiunea religioasă Shas, cu 8 locuri, şi alianţa Yahadut HaTora HaMeuhedet (Iudaismul Unit de Tora), cu 7 locuri, Yisrael Beiteinu şi Partidul Laburist, ambele cu câte 6 locuri, şi formaţiunile Kulanu, Ihud Miflagot HaYamin (Uniunea Partidelor de dreapta), Meretz and Hadash-Ta’al, fiecare cu câte 5 locuri.

Nu este încă clar dacă vreunul dintre cei doi lideri va reuşi să strângă un număr suficient de voturi în Knesset pentru a forma un nou guvern, însă rezultatele din acest moment sunt mai degrabă favorabile dreptei şi lui Netanyahu.

Premierul israelian în funcţie Benjamin Netanyahu a susţinut, marţi spre miercuri noapte, un discurs, în care s-a declarat învingător în alegerile legislative şi a anunţat că a iniţiat deja discuţiile cu posibilii parteneri de coaliţie guvernamentală, informează cotidianul The Guardian.

„Este noaptea unei victorii colosale”, a declarat Netanyahu, după ce rezultatele parţiale au indicat o probabilă victorie a partidului său în faţa coaliţiei conduse de Benny Gantz.

Am început să discut din seara asta cu partenerii noştri naturali”, a declarat Netanyahu, adăugând: „Aproape toţi au declarat public că mi-ar recomanda” drept premier.

Netanyahu a mai spus că va fi „prim-ministrul tuturor cetăţenilor Israelului, de dreaptă şi de stânga, evrei şi ne-evrei deopotrivă”, dar a precizat că orice guvern va forma „va fi un guvern de dreapta”.

Rezultatele parţiale indică un avantaj clar pentru formaţiunile de dreapta, care îl susţin pe Netanyahu, iar acestea par să aibă mai mari şanse să formeze o coaliţie de guvernare, comparativ cu partidele de stânga.

Dacă va obţine un nou mandat, al cincilea, Benjamin Netanyahu îl va devansa în iulie pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, devenind premierul care a condus naţiunea cel mai mult timp. Cu toate acestea, imaginea lui Benjamin Netanyahu este afectată de un amplu scandal de corupţie.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 6 =