Quantcast
Pastor din Nepal condamnat la un an de de închisoare – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Pastor din Nepal condamnat la un an de de închisoare

Pastorul Keshav Raj Acharya (33) de la Biserica Abundant Harvest din orașul Pokhara din Nepal a fost găsit vinovat de prozelitism pe 22 noiembrie 2021. Pokhara se află la 200 km vest de capitala, Kathmandu, și este al doilea oraș ca populație din Nepal. 

Pastorul a fost imediat închis, iar la o audiere din 30 noiembrie a fost condamnat la doi ani de închisoare și amendat cu 20.000 de rupii nepaleze (aproximativ 146 EUR). Toate acuzațiile împotriva lui au fost renunțate în iunie 2022, dar într-un șoc pentru pastor și familia sa, luna următoare a fost condamnat la un an de închisoare. Avocatul său a contestat decizia la Curtea Supremă.

Pastorul Keshav a fost arestat pentru prima dată de poliția districtului Kaski pe 23 martie 2020, sub acuzația de răspândire de informații false despre Covid-19, după ce pe 22 februarie a încărcat pe YouTube un videoclip în care spunea că virusul poate fi vindecat prin rugăciune.

Pastorul a mai  fost acuzat de prozelitism și distribuire de tracturi creștine în Dolpa și a fost eliberat pe cauțiune din închisoare pe 30 iunie 2020.

După eliberare el a fost obligat să se prezinte în fața instanței de trei ori pe lună pentru a semna acte oficiale.

La 22 noiembrie 2021, pastorul Keshav a fost găsit vinovat de prozelitism la Judecătoria Dolpa, iar pe 30 noiembrie  judecătorul Keshavraj Chapai l-a condamnat la doi ani de închisoare și l-a amendat 20.000 NR (aproximativ 146 EUR). El a fost prima persoană condamnată pentru prozelitism în Nepal în temeiul codului penal care a intrat în vigoare în august 2018.

Aproximativ 80% din populația Nepalului este hindusă, cu aproximativ 1,3% creștină, iar convertiții la creștinism se confruntă cu presiunea familiei, comunității și autorităților locale. Nepalul a fost anterior un regat hindus (a devenit o republică laică în 2008), iar convertiții sunt văzuți ca trădând religia națională.

Familie

Pastorul Keshav este căsătorit și are doi copii mici. Soția sa Junu Acharya conduce biserica în două locații, una înființată recent pe pământul familiei din Pokhara, cu aproximativ optzeci de membri, și una la aproximativ 14 km distanță, care a fost înființată acum cinci ani, la care participă aproximativ patru sute de oameni.

Rezumatul acuzarilor

23 martie 2020 Pastorul Keshav a fost arestat de poliția districtului Kaski sub acuzația de răspândire de informații false despre Covid-19, după ce pe 22 februarie a fost încărcat un videoclip pe YouTube în care spunea că coronavirusul poate fi vindecat prin rugăciune. El a fost acuzat că a indus în eroare publicul cu privire la virus.

8 aprilie 2020 Pastorul a fost eliberat pe o cauțiune de 5.000 NR (aproximativ 36 EUR) de către Administrația Districtului Kaski. Cu toate acestea, el a fost arestat din nou la biroul administrației raionale în aceeași zi.

9 aprilie 2020 Un al doilea mandat de arestare a fost pronunțat pastorului Keshav cu o nouă acuzație de „ ultrajarea sentimentelor religioase ”.

16 aprilie 2020 Împotriva pastorului a fost depusă un alt dosar de acuzare, de „ prozelitism prin diseminarea unor presupuse informații false ”.

19 aprilie 2020 Tribunalul Districtual Kaski a stabilit o cauțiune de 500.000 NR (aproximativ 3.400 GBP), dar pastorul Keshav nu a putut plăti, așa că a trebuit să se întoarcă la închisoare.

13 mai 2020 Soția pastorului Keshav, Junu Acharya, a plătit cauțiune dar poliția l-a arestat în aceeași zi la sediul instanței și l-a transferat pentru investigații suplimentare la Biroul de poliție din districtul Dolpa din vestul Nepalului. El a fost acuzat de prozelitism și distribuire de tracturi creștine în Dolpa.

21 mai 2020 Procuratura Dolpa a depus o acuzație la Judecătoria Dolpa de distribuire de cărți și broșuri în temeiul secțiunii 158(1) și al articolului 158(2) din codul penal.

22 mai 2020 Grefierul Judecătoriei Dolpa a refuzat eliberarea pe cauțiune.

28 iunie 2020 Judecătorul Judecătoriei a revizuit ordinul grefierului și a decis eliberarea temporară a pastorului pe o cauțiune de 300.000 NR (aproximativ 2.180 EUR) până la audierea finală a cauzei.

30 iunie 2020 Pastorul Keshav a fost eliberat din închisoarea Dolpa după ce avocatul său a depus cauțiunea.

22 noiembrie 2021 Pastorul Keshav a fost găsit vinovat de prozelitism la Judecătoria Dolpa și a fost imediat închis.

 24 noiembrie 2021 Christian Solidarity Worldwide a raportat că avocatul pastorului Keshav a depus o cerere de habeas corpus la Curtea Supremă, solicitând ca aceasta să îndrume Tribunalul Districtual și Procurorul Districtual să dea clarificări scrise cu privire la motivul pentru care a fost trimis imediat la închisoare, încălcând regulile Codul de procedură penală.

29 noiembrie 2021 Într-o precizare scrisă, Judecătoria Dolpa a susținut că respectă regulile de procedură penală.

30 noiembrie 2021 La o audiere de sentință, judecătorul Keshavraj Chapai l-a condamnat pe pastorul Keshav la doi ani de închisoare și l-a amendat cu 20.000 de rupii nepaleze (aproximativ 146 EUR).

19 decembrie 2021 Pastorului Keshav a primit cauțiune în așteptarea apelului și a fost eliberat. A ajuns acasă în Ajunul Crăciunului.

Iunie 2022 Tribunalul districtual Pokhara din Kaski a renunțat la toate acuzațiile împotriva pastorului.

13 iulie 2022 Înalta Curte  Jumla  l-a condamnat pe pastorul Keshav la un an de închisoare . Avocatul său a spus că va contesta decizia la Curtea Supremă, invocând constituția Nepalului și angajamentele dreptului internațional și că, între timp, va solicita eliberarea pe cauțiune.

8 ianuarie 2023 Pastorul Keshav a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea unei audieri de apel programată pentru 10 februarie.

Octombrie 2023 Curtea Supremă a Nepalului a menținut decizia Înaltei Curți Jumla, confirmând pedeapsa de un an de închisoare a pastorului Keshav pentru prozelitism.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply