Quantcast
Phoenix, USA: Artiști creștini amenințați cu închisoarea – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Phoenix, USA: Artiști creștini amenințați cu închisoarea

Cazul Brush & Nib Studio

În ianuarie 2015, după prima întâlnire la un studiu biblic unde au aflat despre pasiunile reciproce în domeniul artei, două tinere s-au întâlnit la o cafenea din nordul Phoenix-ului. Și în timp ce își sorbeau ceaiul și ciocolata fierbinte, au conceput un plan. Cele două tinere au decis să creeze și să vândă artă împreună, începând o afacere de caligrafie și pictură.

Una dintre aceste tinere, Joanna Duka, și-a părăsit deja locul de muncă din marketing. Cealaltă tânără, Breanna Koski, nu avea un loc de muncă, abia se mutase în oraș și se căsătorise de curând.

O pasiune pentru a recrea frumusețea lui Dumnezeu

Niciuna dintre cele două nu au demarat vreodată o afacere ca asta. Aveau puțini bani. Nu aveau experiență în afaceri. Dar au avut o pasiune de a-și folosi talentele date de Dumnezeu pentru a crea lucrări de artă frumoase pentru alții. Acea pasiune a dat naștere studioului Brush & Nib, un studio de artă cu scopul de a produce profit, care creează invitații desenate manual și picturi pentru nunți, afaceri și momente de zi cu zi.

Ca și artiști creștini, Joanna și Breanna aveau un simplu scop pentru atelierul lor: să recreeze frumusețea pe care Dumnezeu a creat-o în jurul nostru și să împărtășească acea frumusețe cu alții. Acest scop a făcut natural ca Joanna și Breanna să se concentreze pe artă pentru nunți, una dintre cele mai frumoase zile din viața cuiva.

Dar această concentrare pe nunți le-a condus pe Joanna și Breanna direct într-o problemă. Legislația din Phoenix a impus Brush & Nib să creeze artă și să se adreseze în conformitate cu definiția căsătoriei a metropolei.

Confruntarea cu o alegere imposibilă

În timp ce Joanna și Breanna își începeau afacerea, continuau să tot vadă știri despre autoritățile care forțau creștinii din industria de nunți să promoveze ceremoniile de nuntă între persoane de același sex. Între timp, prietenii lor au început să le întrebe dacă Brush & Nib ar face acest lucru. Apoi, tinerele au asistat la frenezia de pe social media apărută după ce Curtea Constituțională a creat un drept constituțional pentru căsătoria între persoane de același sex. Au realizat că ar putea să nu aibă libertatea de a crea artă în concordanță cu principiile lor artistice și religioase. Aveau nevoie să afle ce se întâmplă.

Ceea ce au aflat a fost mai grav decât și-au imaginat. O lege din Phoenix cerea Brush & Nib să creeze invitații și alte lucrări artistice pentru ceremoniile de același sex. De asemenea, legea împiedica atelierului să explice clienților și publicului motivele pentru care ar putea să creeze doar un tip de artă, conform cu principiile lor despre căsătorie.

„Caligrafia frumoasă a fost una dintre pasiunile mele de când eram mică. În adolescență am primit primul set de caligrafie și m-am îndrăgostit de afundarea stiloului în cerneală și să creez linii groase și subțiri cu o peniță delicată” — Joanna Duka

Legea din Phoenix a făcut toate acestea prin sancțiuni penale. Pentru fiecare zi în care Joanna și Breanna și-au urmat convingerile religioase și nu au respectat legea, fiecare va fi penalizată cu până la 2500 de dolari și șase luni de închisoare.

Acest lucru le-a pus pe cele două în fața unei alegeri imposibile. Nu voiau să încalce legea. Nu voiau să meargă la închisoare și să plătească 2500 de dolari pentru fiecare zi în care nu reușeau să se conformeze. Nu voiau nici să închidă afacerea în care investiseră atât de mult.

Dar alternativa nu a fost posibilă. Nu-și puteau compromite convingerile artistice și religioase. Nu au putut accepta ca în atelierul lor să deseneze artă care să fie în contradicție cu cine sunt și ceea ce le este drag. Nu-și puteau ierta ideea de a minți sau irosi timpul clienților, spunându-le că Brush & Nib va crea ceva ce nu putea. Și nici nu putea rămâne tăcute în privința credințelor care le inspirau arta.

Joanna și Breanna au decis să conteste o lege injustă

Astfel că au ales singura opțiune rămasă valabilă. În mai 2016, Alliance Defending Freedom a intentat un proces în nume lor și a Brush & Nib împotriva orașului Phoenix. Procesul a pretins că orașul Phoenix încalcă drepturile Joannei și a Breannei, implicit ale Brush & Nib, în conformitate cu Constituția Arizonei și cu Legea privind Libertatea Religioasă din Arizona, prin obligarea să creeze artă față de care obiectează și împiedicarea să discute cu alții despre convingerile lor artistice și religioase.

„Guvernul nu ar trebui să le spună artiștilor ce pot și nu pot spune” — Breanna Koski  

Procesul intentat a cerut instanței din Arizona să-i ofere Joannei, Breannei și Brush & Nib libertatea de a crea artă în concordanță cu principiile lor artistice și religioase și de a explica aceste convingeri și altora. Când Curtea de Apel din Arizona a menținut ordonanța din Phoenix, artiștii s-au îndreptat către Cutea Supremă din Arizona.

„Artiștii nu ar trebui să fie forțați să creeze artă contrar convingerilor lor fundamentale și, cu siguranță, să nu fie amenințați cu amenzi și închisoare”, a declarat Jonathan Scruggs din partea ADF, care a susținut cazul în fața Curții de Apel. „Guvernul trebuie să le permită artiștilor să ia propriile decizii cu privire la mesajul pe care îl vor promova”.

În timp ce Joanna, Breanna și Brush & Nib așteaptă decizia Curții Supreme din Arizona, ele continuă să creeze artă care reflectă frumusețea lui Dumnezeu. Și speră că în curând vor avea libertatea de a crea doar acea artă și că vor putea explica fără restricții convingerile artistice și religioase pe care le au și altora.

Tu ai putea fi următoarea țintă a guvernului

Dacă nu ne unim și nu schimbăm trendul, este doar o chestiune de timp până când o autoritate îți va cere să-ți încalci credința și să celebrezi căsătoria de același sex… până când tu și biserica ta sunteți cenzurați și pedepsiți pentru predicarea valorilor biblice și până când legea va decide ce este bun și rău sau ce este binele sau răul… până când ți se va interzice să practici și să promovezi credința pe care o ai.

Din mai 2016, ADF a deschis cinci alte procese ca și acesta. Am făcut asta pentru a proteja libertatea clienților noștri de a-și conduce bisericile și afacerilor în concordanță cu principiile și credința lor. Aceste procese au fost deschise pentru protejarea unei varietăți de clienți de legi incorecte în întreaga țară:

  • Wisconsin – pentru un studio de fotografie
  • Iowa – pentru o biserică
  • Massachusetts – pentru apărarea a patru biserici
  • Colorado – pentru a proteja un website și o companie de grafică
  • Minnesota – pentru un studio de film și fotografie

Vestea bună este că prin sprijinul financiar generos pe care tu și alții îl oferiți, Alliance Defending Freedom câștigă în mod regulat cazuri importante. Datorită acestor victorii, avem motive pentru a spera. Dar acest momentul va dura doar dacă tu și alții ne veți susține să finanțăm această luptă. Puteți dona accesând: https://adflegal.org/brush-and-nib-story/donate

https://tribuna.us/phoenix-usa-artisti-crestini-amenintati-cu-inchisoarea/

Alliance Defending Freedom

Despre Info Crestin News

Leave a Reply