Polonia se pregătește să interzică avorturile aproape în totalitate – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

Polonia se pregătește să interzică avorturile aproape în totalitate

Asculta informatia

Curtea Constituțională a Poloniei este așteptată să dea o hotărâre care ar putea duce la interzicerea aproape totală a avortului. Aceasta, în condițiile în care țara are deja unele din cele mai stricte legi în domeniu din Europa, avortul fiind permis doar în caz de viol sau incest, dacă sănătatea mamei este în pericol sau dacă fătul are probleme grave, relatează BBC.

Curtea trebuie să decide dacă o lege din 1993, care permite avortul în cazul unor defecte congenitale ale fătului este constituțională.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut autorităților să nu sporească restricțiile, pentru că aproape toate avorturile făcute în Polonia au loc în cazurile în care fătul are dizabilități severe. Este exact legea dezbătută de Curtea Constituțională.

De asemenea, în Parlament a fost introdus un proiect de lege care prevede de asemenea interzicerea avorturilor în cazurile de dizabilități ireversibile la făt, proiect susținut de partidul naționalist Lege și Dreptate.

Majoritatea judecătorilor curții au fost desemnați de același partid.

Activista poloneză pentru drepturile femeilor Antonina Lewandowska spune că apărarea legii din 1993 se bazează pe normele ONU care interzic tortura.

„Este inuman, este o dovadă de dispreț să obligi pe cineva să ducă o sarcină până la termen, mai ales dacă fătul are malformașii. 98% din avorturile legale efectuate în Polonia se sunt cauzate de malformațiile fetale”, a spus ea.

Trei grupuri internaționale pentru drepturile omului – Amnesty International, Centrul pentru Drepturile Reproductive și Human Rights Watch – au declarat că vor trimite monitori independenți în fața instanței.

„Următoarele proceduri ale Curții Constituționale se desfășoară în contextul atacurilor guvernamentale repetate împotriva drepturilor femeilor și a eforturilor de a reveni asupra drepturilor reproductive, precum și a modificărilor de legislație și politice care au subminat independența sistemului judiciar și statul de drept în Polonia”, au arătat organizațiile într-o declarație comună.

Un proiect mai vechi menit să restrângă și mai mult avorturile, susținut în 2016 de Lege și Dreptate, a stârnit proteste uriașe. Guvernul a dat înapoi în urma acestora.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close