Pompeo: Decizia anexării unor părţi în Cisiordania le ‘revine israelienilor’ – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Stiri externe

Pompeo: Decizia anexării unor părţi în Cisiordania le ‘revine israelienilor’

Asculta informatia

Decizia asupra unei eventuale anexări a unor părţi întregi din Cisiordania le ‘revine israelienilor’, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, citat de AFP şi DPA, dând practic undă verde de facto statului israelian pentru acest proces, potrivit agerpres.

‘Deciziile israelienilor cu privire la extinderea suveranităţii lor asupra acestor teritorii sunt decizii care le revin israelienilor’, a declarat el într-o conferinţă de presă la Washington, în timp ce intenţiile de anexare ale premierului israelian Benjamin Netanyahu întâmpină o opoziţie uriaşă la ONU.

Citeste si: SUA este pregătită să ia decizii cu privire la planurile de anexare ale Israelului

Şeful guvernului israelian ar urma să-şi anunţe începând cu 1 iulie strategia de aplicare a planului lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, care prevede anexarea de către statul israelian a Văii Iordanului şi celor 100 de colonii israeliene în Cisiordania, precum şi crearea unui stat palestinian pe teritoriul redus şi fără Ierusalimul de Est drept capitală a acestuia.

Dar planul lui Trump prevedea ca această anexare să aibă loc după discuţii cu palestinienii şi, prin urmare, sprijinul Washingtonului pentru o măsură unilaterală nu era asigurat 100%.

‘Cred că premierul şi-a asumat obiectivul nostru, adică viziunea noastră despre pacea în Orientul Mijlociu se va încununa cu succes”, a spus Mike Pompeo, criticându-i pe palestinieni pentru că au ‘refuzat să participe’ la discuţii.

‘Discutăm cu toate ţările din regiune pentru a vedea cum se poate gestiona acest proces’, iar ‘statele din Golf au spus toate că ele speră să putem pune în aplicare aceasta’, a adăugat el. ‘Continui să sper că vom putea începe să facem progrese reale în săptămânile următoare’, a mai spus Pompeo.

ONU şi Liga Arabă au cerut la unison miercuri Israelului să abandoneze aceste planuri de anexare în Cisiordania, care ar putea ‘pune capăt eforturilor internaţionale în favoarea creării unui stat palestinian viabil’.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close