Pompeo încearcă să convingă Arabia Saudită să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul

Asculta informatia

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a încercat miercuri să convingă Arabia Saudită să-şi „normalizeze relaţiile” cu Israelul, după modelul Emiratelor Arabe Unite şi al Bahreinului, relatează  agerpres.

După ce l-a primit pe omologul său saudit, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, secretarul de stat american a declarat presei că a evocat acordurile istorice între statul evreu şi cele două ţări arabe din Golf semnate la jumătatea lui septembrie sub egida preşedintelui american Donald Trump.

„Ele contribuie mult la obiectivele noastre comune de pace şi securitate regionale”, a pledat el. „Ele reflectă schimbările în curs în dinamica regiunii” iar „aceste ţări recunosc pe deplin justificat nevoia de cooperare regională pentru a contracara influenţa iraniană şi a favoriza prosperitatea”, a adăugat el.

„Sperăm că Arabia Saudită va lua şi ea în calcul să-şi normalizeze relaţiile” cu Israelul, a adăugat el.

Aflat alături de el, ministrul saudit nu a evocat totuşi acest acest subiect. Faisal bin Farhan s-a limitat să menţioneze „ameninţările comune, printre care comportamentul destabilizator persistent al regimului iranian”.

O recunoaştere a Israelului de către Arabia Saudită ar reprezenta un veritabil moment de cotitură în Orientul Mijlociu, notează AFP. Guvernul lui Donald Trump face presiune în acest sens de mai multe luni, dar regatul a precizat cu claritate că nu va urma exemplul EAU şi al Bahreinului, care au rupt cu „consensul arab” care condiţionează orice normalizare a relaţiilor cu Israelul de soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

Preşedintele american, candidat la un al doilea mandat în scrutinul de pe 3 noiembrie, a declarat totuşi că se aşteaptă ca Riadul să recunoască la rândul său Israelul „când va veni momentul”.

Cei doi miniştri au lansat la Washington un „dialog strategic” între cele două ţări.

În pofida criticilor unei mari părţi a clasei politice americane privind apropierea între administraţia Trump şi liderii saudiţi, Mike Pompeo şi-a înmulţit elogiile faţă de regatul bogat în resurse de petrol din Golf.

„Arabia Saudită este o forţă stabilizatoare în regiune”, a spus el, deşi rolul Riadului în războiul din Yemen a fost adesea criticat.

Pompeo şi-a reafirmat, de asemenea, susţinerea pentru „un program solid de vânzare de arme Arabiei Saudite” pentru „a ajuta regatul să-şi protejeze cetăţenii şi a susţine locurile de muncă americane”, în contextul în care aceste exporturi sunt uneori contestate de Congresul SUA.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply