Quantcast
Premierul Israelului, gest controversat: Benjamin Netanyahu a inaugurat colina ‘Ramat Trump’ în Platoul Golan – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Premierul Israelului, gest controversat: Benjamin Netanyahu a inaugurat colina ‘Ramat Trump’ în Platoul Golan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a inaugurat duminică o nouă colonie în Platoul Golan sirian, anexat şi ocupat de către Israel, denumită ‘Ramat Trump’ (‘Colina Trump’ în ebraică), în onoarea preşedintelui american, relatează AFP, scrie agerpres.

Donald Trump a recunoscut la 25 martie suveranitatea Israelului asupra părţii din Platoul Golan pe care statul israelian a luat-o de la Siria în timpul Războiului de Şase Zile din 1967, apoi a anexat-o în 1981, o decizie care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

„Platoul Golan este israelian şi va rămâne mereu”, a declarat Benjamin Netanyahu, calificându-l pe Donald Trump drept „un mare prieten al Israelului care a luat decizii care nu au mai fost luate până acum”.

Instalat în jurul unei mari mese, consiliul de miniştri reunit în mod excepţional într-un cort în nordul Platoului Golan şi în prezenţa ambasadorului SUA, David Friedman, a votat pentru a da numele ‘Ramat Trump’ unei colonii care ar urma să se construiască într-o localitate formată în prezent din patru familii de colonişti.

Aproximativ 23.000 de druzi, minoritate arabofonă şi musulmană prezentă de asemenea în Siria şi în Libanul vecin, trăiesc în partea din Platoul Golan ocupată şi anexată de către Israel, precum şi 25.000 de colonişti israelieni veniţi după 1967.

Aceşti druzi sunt apatrizi: şi-au pierdut naţionalitatea siriană şi mulţi au refuzat cartea de identitate israeliană. Ei se consideră sirieni şi s-au opus ferm anexării teritoriului de către statul israelian.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply