Quantcast
Premierul palestinian denunță vizita lui Pompeo într-o colonie israeliană în Cisiordania: ‘un precedent periculos’ – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Premierul palestinian denunță vizita lui Pompeo într-o colonie israeliană în Cisiordania: ‘un precedent periculos’

Asculta informatia

Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh s-a exprimat în termeni critici vineri faţă de vizita secretarului de stat american Mike Pompeo prevăzută pentru săptămâna viitoare într-o colonie israeliană în Cisiordania, calificând-o drept un „precedent periculos”, relatează France Presse, si agerpres.

Mike Pompeo va deveni astfel primul secretar de stat american care efectuează o vizită într-una din coloniile israeliene în Cisiordania, considerate ilegale de dreptul internaţional.

Această vizită este un mod de „legitimare a coloniilor” şi creează un „precedent periculos care încalcă dreptul internaţional”, a declarat Mohammed Shtayyeh cu ocazia vizitei la Ramallah a şefei diplomaţiei bulgare, Ekaterina Zaharieva.

A critica Israelul şi „a-i atribui responsabilitatea pentru suferinţele continue ale poporului nostru nu relevă ‘antisemitism’, ci este un mod de a apăra valorile justiţiei, libertăţii şi dreptul la autodeterminare”, a adăugat el, citat de agenţia de presă oficială palestiniană Wafa.

Potrivit media israeliene, Pompeo ar urma să efectueze o vizită la podgoria Psagot, în apropiere de Ramallah, unul dintre vinurile produse de aceasta fiind numit în onoarea sa, după ce afirmase în urmă cu un an că coloniile israeliene nu sunt contrare dreptului internaţional.

Departamentul de Stat american nu a confirmat deocamdată aceste informaţii, indicând marţi într-un comunicat că Pompeo urmează să efectueze o vizită în Israel, unde se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ocazia unui turneu în Orientul Mijlociu.

Colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene s-a accelerat în ultimii ani sub impulsul lui Netanyahu, după sosirea la Casă Albă a lui Donald Trump, un susţinător fervent al statului israelian.

Vizita secretarului de stat american în Israel intervine cu două luni înainte de învestirea preşedintelui ales al SUA, Joe Biden.

Fostul vicepreşedinte democrat s-a manifestat critic în trecut faţă de coloniile israeliene şi s-a angajat să-şi intensifice eforturile diplomatice în scopul înfiinţării unui stat palestinian.

Podgoria care ar urma să fie vizitată de şeful diplomaţiei americane s-a aflat în centrul unei dispute internaţionale după ce o decizie franceză, validată într-o a doua etapă de Curtea Europeană, a obligat-o să-şi eticheteze produsele ca provenind din coloniile israeliene şi nu din Israel.

Peste 450.000 de israelieni trăiesc în Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliană din 1967, unde locuiesc de asemenea 2,8 milioane de palestinieni.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply