Quantcast
Preşedintele palestinian îi mulţumeşte Papei pentru sprijin – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Preşedintele palestinian îi mulţumeşte Papei pentru sprijin

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit la 17 decembrie cu Papa Benedict, mulţumind Sfântului Scaun pentru sprijin după ce Palestina a fost recunoscută ca stat de Naţiunile Unite. Abbas s-a întâlnit cu Sfântul Părinte la Palatul Apostolic, în contextul în care Vaticanul a salutat votul Adunării Generale a ONU, din 29 noiembrie, de recunoaştere a Palestinei ca stat observator ne-membru.

Potrivit unei declaraţii a Vaticanului din 17 decembrie, discuţiile dintre lideri au inclus tema comunităţilor creştine din Orientul Mijlociu şi a “contribuţiei lor la binele comun al societăţii din regiune”. Abbas a vorbit în particular cu Papa timp de aproape o jumătate de oră, după care s-a întâlnit cu diplomaţii Vaticanului, printre care secretarul de stat, Cardinalul Tarcisio Bertone, şi secretarul pentru relaţiile cu statele, Arhiepiscopul Dominique Mamberti. Preşedintele palestinian i-a dat Papei Benedict un mozaic cu biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.


“Se speră că această iniţiativă va încuraja angajamentul comunităţii internaţionale pentru o soluţionare justă şi durabilă a conflictului israeliano-palestinian”, afirmă Vaticanul despre noul statut al Palestinei. “Acest lucru poate fi realizat doar prin reluarea negocierilor dintre părţi, cu bună-credinţă şi cu respectarea drepturilor ambelor tabere”, se mai spune. Conflictul în desfăşurare din Siria a fost de asemenea abordat în timpul reuniunii. Sfântul Scaun şi Palestina au acum aceeaşi poziţie în ONU, de state observatoare ne-membre, dar Sfântul Scaun a obţinut poziţia aceasta acum aproape 50 de ani.

Abbas, aflat acum într-un turneu european pentru a mulţumi ţărilor care au sprijinit iniţiativa ONU, a fost ales în 2005 ca preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene cu o majoritate de 62 la suta din voturi. Papa Benedict a vizitat Israelul şi Palestina patru ani mai târziu, adresând un apel pentru o soluţie cu două state şi pentru încetarea violenţelor.

catholica.ro

Despre

Leave a Reply