Stiri externe

Prima rugăciune de Eid al-Adha în fosta bazilică Sfânta Sofia

Mai multe mii de musulmani au luat parte vineri la prima rugăciune de Eid al-Adha – Sărbătoarea Sacrificiului, sărbătoare islamică majoră ce marchează sfârşitul postului musulman de o lună – organizată în fosta bazilică Sfânta Sofia după reconvertirea în moschee a acestui edificiu emblematic al Istanbulului, informează  agerpres.

O mulţime de credincioşi se adunase înainte chiar de răsăritul soarelui în împrejurimile Sfintei Sofia, unii dintre ei făcându-şi selfie înainte de rugăciune.

Din cauza pandemiei de COVID-19, numărul persoanelor autorizate să se roage în interiorul edificiului a fost limitat la câteva sute. Mai multe mii de credincioşi s-au prosternat deci în afara clădirii.

Înalţi responsabili turci, precum şeful Autorităţii religioase, Ali Erbas, şi preşedintele parlamentului, Mustafa Sentop, au participat la această primă rugăciune de Eid al-Adha la Sfânta Sofia în ultimii 86 de ani.

Lucrare arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea, Sfânta Sofia este un lăcaş important în acelaşi timp pentru creştini şi musulmani, fiind mai întâi o bazilică bizantină, transformată ulterior în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453.

În 1934, monumentul a devenit muzeu la decizia fondatorului Republicii turce, Mustafa Kemal, care a vrut să facă din el simbolul unei Turcii laice.

Citește și:  Anglicanii nu vor oferi bisericile lor pentru "căsătorii" gay

Dar la 10 iulie a.c, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a decis să atribuie edificiul cultului musulman, în urma unei decizii a justiţiei care îi revoca statutul de muzeu.

Această măsură a suscitat indignarea Greciei, ţară vecină cu Turcia şi care urmăreşte îndeaproape ceea ce se întâmplă cu patrimoniul bizantin. Papa Francisc s-a declarat de asemenea „profund îndurerat”, notează AFP.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − = 44

Close