Quantcast
PRIMA ţară din Africa care vrea să-şi deschidă ambasadă la Ierusalim – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

PRIMA ţară din Africa care vrea să-şi deschidă ambasadă la Ierusalim

Miniştrii de externe din Israel şi Malawi au anunţat marţi că statul african îşi va deschide o ambasadă la Ierusalim, devenind singura ţară de pe continent cu ambasador în acest oraş, relatează miercuri  agerpres.

Cele două ţări au relaţii diplomatice din 1964, dar încă nu dispun de ambasade una pe teritoriul celeilalte.

Într-o conferinţă de presă comună la Ierusalim, ministrul de externe israelian Gabi Ashkenazi şi omologul său din Malawi, Eisenhower Mkaka, au evocat legătura puternică dintre ţările lor.

„Aştept cu nerăbdare deschiderea ambasadei ţării dvs şi sunt convins că şi alţi lideri africani vor urma această decizie”, a spus Ashkenazi.

Ministerul de Externe al Israelului a menţionat că Malawi devine astfel prima ţară africană care deschide o ambasadă la Ierusalim după mai multe decenii.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, trei state din Africa au avut ambasade la Ierusalim înainte de războiul de Yom Kippur din 1973.

Instalarea ambasadei unui stat la Ierusalim este un gest controversat, statutul acestui oraş urmând a fi determinat prin negocieri de pace între Israel şi palestinieni. Israelul susţine că Ierusalimul reprezintă „capitala sa eternă”, iar palestinienii vor ca Ierusalimul de est ca viitoarea lor capitală.

În 2017, Statele Unite ale Americii au recunoscut Ierusalim drept capitala Israelului, iar în anul următor şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

În septembrie, Hondurasul a anunţat la rândul său că îşi va muta ambasada din Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum a făcut la scurt timp după Statele Unite vecina sa central-americană Guatemala.

Serbia a convenit de asemenea să-şi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, în cadrul unui acord cu Kosovo intermediat de preşedintele american Donald Trump. 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply