Quantcast
Primele rugăciuni musulmane în MOSCHEEA Sf. Sofia din Istanbul – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Primele rugăciuni musulmane în MOSCHEEA Sf. Sofia din IstanbulPrincipala rugăciune în Sfânta Sofia are loc vineri după-amiaza, unde Erdogan va susţine şi un discurs. Istoricul Ionuţ Cojocaru numeşte decizia de a transforma Sfânta Sofia din nou în moschee „o ciocnire a civilizaţiilor”, transmite mediafax.

La Istanbul au început deja evenimentele dedicate primelor rugăciuni musulmane după ce catedrala Sfânta Sofia a fost trasformată în moschee. Principala rugăciune va avea loc în jurul orei 13, după care Recep Tayyip Erdogan urmează să ţină un discurs.

Citeste si: Un cunoscut autor de cărţi creştine pentru copii de peste ocean anunţă că divorţează de soția sa şi că este homosexual

La eveniment au fost invitaţi oaspeţi din întreaga lume musulmană. Istoricul Ionuţ Cojocaru spune că decizia preşedintelui turc este ”o ciocnire a civilizaţiilor”, după ce catedrala Sânta Sofia a fost timp de 84 de ani muzeu.

Până în 1435, Sfânta Sofia a fost catedrala Patriarhiei Constantinopolului. Fatih Sultan Mehmed, cuceritorul Constantinopolului, a transformat biserica în moschee. În 1935, regimul lui Mustafa Kemal Ataturk a trasnformat edificiul în muzeu.

„Când are loc deschiderea Sfintei Sofia, este data semnării Tratatului de la Lausanne din 1923. Deci nu este ales întâmplător 24 iulie, pentru că preşedintele Erdogan consideră că Tratatul de la Lausanne a fost unul înjositor faţă de Turcia şi a încercat în repetate rânduri să-l modifice. Din punct de vedere al istoriei islamului Sfânta Sofia nu semnifică nimic. Sfânta Sofia nu are legătură cu zonele islamice, precum Malatya, precum Mecca sau Medina. În schimb este simbolul cuceririlor. Majoritatea o văd ca un fapt pragmatic. Este la noi, este a noastră, putem să facem ce vrem cu ea. Acum trei seri preşedintele turc a zis ”Atenţie, noi nu transformăm o biserică în moschee, ci transformăm un muzeu în moschee.” Îşi face practic propria agendă, ştiind că europenilor le ia foarte mult să se hotărască în privinţa Turciei”, a spus istoricul Ionuț Cojocaru.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply