PROBLEMA SOCIALĂ A PĂCATULUI – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Editoriale

PROBLEMA SOCIALĂ A PĂCATULUI

Asculta informatia

Păcatul este un subiect de discutie neplăcut între oameni. Astăzi, tot mai multe cupluri concep copii în afara căsătoriei. Mai mult, presupuse vedete de televiziune sau showbiz nu se sfiesc să apară pe micul ecran si să afirme nonsalant că au unul sau doi copii cu cineva cu care nu sunt căsătoriti. Întotdeauna m-a întrebat cum se simte acel copil în societate, când cei din jur constată că “părintii” lui nu sunt căsătoriti; că au nume diferite si că de fapt nu sunt sot si sotie. De ce nu este acela un copil din flori? Si, evident, moderatoarea emisiunii, ea însăsi trecută prin câteva paturi de fotbalisti si “oameni de afaceri”, evită cu grijă subiectele delicate.

“Vedetele”, analistii sociali si psihologii ocolesc notiunea de păcat. Dacă doi tineri înfierbântati concep un copil, problema se poate rezolva. Dacă tânăra vedetă însărcinată alege să păstrezecopilul (adică să nu-l dea afară – să-l omoare), toti cei din jur o asigură că totul va fi bine. Iar dacă nu e vedetă, vecina o învată degrabă cum poate scăpa de “problemă”. În toată această treabă, ideea că cei doi au făcut un lucru gresit lipseste, asa cum lipseste si notiunea de păcat. Însusi cuvântul “păcat” deranjează urechea. Dacă îl pronunti, esti un fanatic religios. “Păcat” în secolul 21?, m-a întrebat cineva.

Totusi, putem noi defini ce este păcat si ce nu este păcat? Desigur, si fiecare va umbla cu propria definitie a păcatului. Însă păcatul e un principiu al lui Dumnezeu, nu al oamenilor.

Dar hai să lăsăm la o parte credinta religioasă. Să-l scoatem pe Dumnezeu din imagine. Care vor fi consecintele pentru un copil care creste cu un singur părinte – cu mama – în conditiile dificile din România? În tările occidentale, ajutoarele de la stat ar mentine-o pe mamă pe linia de plutire. În România însă, sărăcia si lipsurile materiale sunt o perspectivă tristă, dar destul de probabilă. În perioada adolescentei, la eventualele probleme de depresie si delicventă se vor adăuga poate cele de alcool si droguri. De fapt, acestea sunt motivele pentru care bine-voitorii îi recomandă tinerei însărcinate să-l dea afară. Este usor să-l faci si usor să scapi de el, dar e greu să-ti asumi responsabilitatea.

Toată lumea este de acord că pentru a avea o societate normală, este nevoie de indivizi echilibrati emotional, sănătosi din punct de vedere fizic, educati, care să nu abuzeze de diferite substante, care să fie părinti responsabili, cu viziune financiară… si care să le ofere membrilor familiei un cadru privat sigur.

O societate care evită si condamnă păcatul produce anume acest tip de oameni. Cuplurile se căsătoresc înainte de a concepe copii; îsi cresc copiii în familii cu doi părinti; muncesc, sunt echilibrati si poartă de grijă membrilor familiei; îsi derivă viziunea de viată din valorile religioase, îsi fac planuri, studiază si lucrează pentru a si le atinge.

Păcatele prin omisiune si păcatele săvârsite produc însă o societate bolnavă, care trebuie cosmetizată, pentru că membrii ei fug de o asemenea realitate. Chiar functionează aceasta?

Pseudo-moralitatea tip TV ne face să ne simtim mai bine si mai confortabil cu noi însine doar pe moment. Când închidem însă televizorul si rămânem cu noi însine, rămânem fată în fată cu adevărul. Si asta nu ne place. Când oamenii încep să creadă că păcatul este un mit demodat, îsi pierd imunitatea fată de o boală a sufletului care încet-încet le mănâncă viata.

alianta-familiilor.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close