Quantcast
Proiect artistic prezintă Catedrala din Timișoara fără crucile de pe turlă. Reacția dură a Mitropoliei Banatului – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Proiect artistic prezintă Catedrala din Timișoara fără crucile de pe turlă. Reacția dură a Mitropoliei Banatului

O pictură murală prezintă Catedrala din Timișoara fără crucile de pe turlă într-un campus studențesc din oraș. Mitropolia Banatului s-a delimitat ferm de imaginea care „aduce atingere adevăratului spirit al Timișoarei, caracterizat de respect și prețuire față de toate valorile spirituale și culturale, jignește și tulbură dragostea și sentimentele sutelor de mii de credincioși bănățeni”.

Lucrarea realizată de Lucian Sandu Milea face parte dintr-un proiect al Asociației „Timișoara Capitală Europeană a Culturii”. Reprezentarea murală are 170 mp, notează Știri de Timișoara.

Comunicatul de presă al Mitropoliei Banatului: ”Pe una din clădirile complexului studențesc din Timișoara a fost realizat un ansamblu urban, având în prim plan Catedrala Mitropolitană, reprezentată, în mod surprinzător, fără crucile de pe turle, simbol al biruinței vieții asupra morții și a binelui asupra răului.

Referitor la această inițiativă care a stârnit revolta, justificată de altfel, a credincioșilor creștini-ortodocși, din rândul cărora fac parte și oameni de cultură și artă, inițiatorii programului „Memoriile Cetății”, derulat prin Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, precizează că tema acestui an este de a prezenta istoricul, specificul și spiritul Timișoarei.

Apreciind strădania organizatorilor de a promova patrimoniul istoric și cultural al orașului nostru, exprimăm însă regretul și dezamăgirea că Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii girează, din nou, realizarea unei picturi murale care mutilează Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult și, totodată, monument istoric de arhitectură și artă bisericească, simbol al Timișoarei și al Banatului, precum și una din cele mai frumoase și reprezentative biserici ortodoxe din sud-estul Europei.

Mitropolia Banatului se delimitează ferm de această imagine care aduce atingere adevăratului spirit al Timișoarei, caracterizat de respect și prețuire față de toate valorile spirituale și culturale, jignește și tulbură dragostea și sentimentele sutelor de mii de credincioși bănățeni, pentru care Catedrala Mitropolitană a fost și rămâne cel mai iubit lăcaș de cult.

În 2017, un incident similar a vizat Catedrala din Timișoara. Lăcașul de cult a fost reprezentat fără cruci pe pliantele de promovare a unei conferințe pe tema dezvoltării orașului”.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply