Quantcast
Rabinul Adin Steinsaltz, figură marcantă a iudaismului, a încetat din viaţă la 83 de ani – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Rabinul Adin Steinsaltz, figură marcantă a iudaismului, a încetat din viaţă la 83 de ani

Rabinul Adin Steinsaltz, autorul unei traduceri de referinţă a Talmudului, textul central al iudaismului, a murit vineri la 83 de ani în urma unei boli, a anunţat Spitalul Shaare Zedek din Ierusalim, relatează AFP vineri, potrivit agerpres.

Născut în Ierusalim într-o familie laică în 1937, el a studiat matematica şi chimia înainte de a se îndrepta către studiul aprofundat al textelor sacre evreieşti.

Citeste si: Nigeria: Boko Haram face noi victime

În 1965, el a început traducerea de proporţii a Talmudului babilonian în ebraica modernă, permiţând astfel zecilor de mii de persoane să acceseze un text în aramaică în afara şcolilor talmudice.

Talmudul, care provine de la cuvântul „învaţă”, este consemnarea în scris a legii şi tradiţiei orale evreieşti de către rabini.

Ediţia de 45 de volume a rabinului Steinsaltz – tradusă în mai multe limbi şi care prezintă logica, metoda, structura şi conţinutul Talmudului – a devenit o lucrare de referinţă.

Autor prolific, el a scris de asemenea zeci de cărţi despre literatura biblică şi rabinică, traduse în special în engleză, franceză, rusă, chineză şi coreeană.

În 1988 Adin Steinsaltz a primit prestigiosul Premiu Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat vineri într-un comunicat amintirea unui „mare savant, un geniu al Torei şi un om de spirit excepţional”.

„A fost un om cu un mare curaj spiritual, o cunoaştere şi o gândire profunde, care au permis poporului lui Israel să acceseze Talmudul într-o ebraică clară şi accesibilă”, a declarat preşedintele israelian Revenit Rivlin.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply