Quantcast
Rabinul Sacks se teme că Europa îşi pierde sufletul iudeo-creştin – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Rabinul Sacks se teme că Europa îşi pierde sufletul iudeo-creştin

15.12.2011, Roma (Catholica) – Lordul Jonathan Sacks, şef rabin al Marii Britanii şi al Commonwealth-ului britanic, i-a spus Papei Benedict al XVI-lea că se teme că Europa îşi pierde moştenirea iudeo-creştină. “Suntem foarte îngrijoraţi pentru sufletul Europei, adică pentru temeliile iudeo-creştine ale continentului”, a declarat el într-un interviu pentru Radio Vatican, după audienţa la Sfântul Părinte din 12 decembrie. Britanicul de 63 de ani, care a intrat în Camera Lorzilor în 2009, crede că liderii religioşi nu au “putere” în lumea de astăzi, dar mai au “o puternică influenţă”.

Tocmai pentru influenţa pe care o are Papa a venit să îl viziteze, a spus rabinul, “deoarece eu cred că dacă vocile evreieşti şi creştine sunt auzite, atunci nu trebuie subestimată influenţa pe care o au”. Această influenţă a fost vizibilă şi în vizita de patru zile făcută de Papa Benedict în Scoţia şi Anglia, când “toţi au fost uimiţi de interesul deosebit şi răspândit” al populaţiei. Liderii religioşi “nu trebuie să aspire la puterea politică”, dar să se implice “în a vorbi cu oamenii, în special când se gândesc la ce răspuns dau sensului vieţii şi la ce sistem de valori doresc pentru copiii lor”.

Rabinul Sack consideră că Europa devine tot mai mult nemulţumită de răspunsurile oferite de secularism şi de materialism – doi factori pe care dă vina pentru creşterea egoismului şi descreşterea natalităţii.” Mulţi oameni, a afirmat el, se întreabă acum dacă “nu cumva lipseşte ceva la cultura larg răspândită conform căreia e important ce am, ce cheltui, ce cumpăr, ce câştig, în loc la ce sunt”. O consecinţă a acestei mentalităţi a fost trimiterea a tot mai mulţi copii, din comunităţile evreieşti, la şcolile evreieşti, pentru ca să nu fie crescuţi în spiritul secular şi materialist.

În fine, rabinul a făcut apel la constituirea unui front iudeo-creştin împotriva persecuţiei anti-evreieşti şi anti-creştine din lume. A amintit că săptămâna trecută, într-o dezbatere din Camera Lorzilor, a condamnat persecutarea creştinilor din Orientul Mijlociu. “Este important ca evreii, evreii britanici, comunităţile evreieşti europene, să fie în solidaritate cu creştinii atunci când aceştia sunt persecutaţi”, a afirmat el.

Sursa:catholica.ro

Despre

Leave a Reply