
Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, susţine că piedicile ridicate la Camera Deputaţilor materiei Educaţia sexuală reprezintă răspunsul grupurilor conservatoare la înfrângerea de la referendumul pentru familie, fiind o măsură în care pierzători vor ieşi copiii
Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a caracterizat ultimele piedici puse de Camera Deputaţilor studiului educaţiei sexuale în şcoli ca un răspuns al instituţiilor şi grupurilor conservatoare după înfrângerea de la Referendumul pentru Familie, ultimul episod dintr-o lungă luptă a valorilor, purtată în societatea românească după căderea comunismului.
Citeste si: Educatia SEXUALA: Lectii de masturbare pentru copiii din scoala primara
În opinia acestuia, cei ce vor avea de suferit vor fi copiii, lucru vizibil din statisticile ridicate cu privire la numărul mamelor minore şi al avorturilor din ţara noastră.
„Eu cred că este doar un alt episod în confruntarea care a avut loc cu ocazia referendumului pentru revizuirea Constituţiei în sensul modificării articolului 48 privind definirea familiei.
Aceste confruntări au început undeva în anii 96, în 2001 am avut un episod când România a dezincriminat relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex, nu pentru că a dorit, ci pentru că a fost o presiune din partea statelor membre NATO şi UE – era o condiţie să fim parte a acestor alianţe.
Apoi în 2006 am avut un alt episod când s-a depus primul proiect de lege pentru reglementarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex, dar nu numai, Legea Parteneriatului Civil. Am avut în 2004 o lege adoptată care vorbea de educaţie sexuală şi obliga şcoala să facă educaţie sexuală.
După Colectiv vedem că a început mişcarea de strângere a semnăturilor pentru revizuirea Constituţiei, în interpretarea mea, acesta a fost un moment-cheie, când unele culte au pierdut foarte mult la nivelul opiniei publice pentru modul în care au reacţionat faţă de victimele acelei tragedii. Toate acestea au fost parte într-o confruntare de idei, sau chiar mai mult, între acest spaţiu conservator-religios şi caracterul laic al statului român. Întrebarea a fost întotdeauna, dar unde scrie că România este un stat laic? Scrie în articolul 1 din Constituţie.
Educaţia sexuală face parte din această confruntare pentru că linia conservatoare a acuzat întotdeauna că prin introducerea în curriculă a egalităţii de şanse, a nediscriminării, şi chiar prin ideea de Drepturile Omului se promovează în fapt o anumită doctrină.
Citeste si: Femeile și pornografia – Între libertate și frustrare
Acum avem cumva un payback pentru înfrângerea de la revizuirea Constituţiei”, a declarat şeful CNCD.
Citeste mai departe pe: adevarul.ro