Quantcast
Reacții confuze la uciderea ambasadorului din Libia – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Reacții confuze la uciderea ambasadorului din Libia

Un nor de incertitudine amestecată cu revoltă s-a aşternut peste Libia şi Egipt. Un film recent, în care Profetul Mahomed este ridiculizat, aprinde din nou conflictul mocnit dintre creştini şi musulmani, dar vinovatul rămâne, încă, necunoscut.

mister_si_violente_in_spatele_videoclipului_despre_mohamed (Foto: imgur.com)Filmul „Inocenţa musulmanilor”, în care profetul Mohamed este prezentat ca homosexual, violator şi iubitor de sânge, a fost prezentat la sfârşitul lunii iunie în Statele Unite, într-un cadru restrâns. Situaţia a scăpat însă de sub control la mijlocul acestei săptămâni, când mai multe televiziuni şi site-uri de limbă arabă au postat videoclipul pe Youtube, cu traducerea aferentă, moment în care lumea arabă a luat foc. Autorităţile au interzis accesul utilizatorilor la serverele Youtube, dar valul de reacţii începuse să cuprindă mai multe ţări nord-adricane.

Pe 11 septembrie, chiar în ziua în care lumea comemora 11 ani de la atacurile teroriste din New York şi Washington, peste 2.000 de musulmani au atacat ambasada Statelor Unite din Cairo, rupând steagul american şi incendiind clădirea. La doar câteva ore distanţă, o mişcare asemănătoare a avut loc în faţa consulatului american din Benghazi, Libia, şi a rezultat în patru morţi, între care şi Chris Stevens, ambasadorul SUA în Libia. Mişcări de mai mică amploare au avut loc şi în Tunisia, dar şi în oraşul Gaza.

Americanii promit răzbunare, arabii se disculpă

Chris Stevens (40 de ani) este primul ambasador ucis în timp ce îşi exercita funcţia, din 1979 până în prezent. Puţinii critici care au apărut în presă, desigur sub protecţia anonimatului, pretind că Stevens trebuia să se aşteaptă la aşa ceva, din cauza rolului pe care l-a jucat în revolta care a dus la îndepărtarea de la putere a colonelului Muammar Gaddafi.

Stevens era foarte apreciat de actualul regim american. Înainte de a fi numit în funcția de ambasador american la Tripoli, Chris Stevens a fost delegat de SUA să negocieze pacea cu opozanţii libieni, încă de la debutul revoltei, în februarie 2011. În perioada cât a deținut această funcție, Stevens a ajutat NATO să colaboreze cu rebelii, contribuind practic la îndepărtarea de la putere a colonelului Gaddafi. Acesta a fost capturat şi ucis de către rebeli, după ce a stat patru decenii la conducere.

Un reprezentant FBI, citat de Associated Press, a declarat că atacul a fost „prea coordonat şi profesionist” pentru a fi doar o reacţie sponană la acel videoclip, sau o vendetă personală. Acesta a mai declarat că ziua de 11 septembrie nu a fost aleasă întâmplător.

Aceeași opinie o împărtășesc şi autorităţile libiene. „Prezentăm scuze Statelor Unite, poporului american şi întregii lumi pentru ce s-a întâmplat”, a declarat Mohamed al-Megaryef, preşedintele Congresului General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică din Libia. El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat „coincide cu 11 septembrie şi are o semnificaţie clară”. Deşi al-Megaryef nu a nominalizat neapărat Al-Qaida, atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite au fost revendicate de către această reţea teroristă.

Pe de altă parte, Ansar al-Shariah, liderul unui grup islamist ultraconservator, a negat implicarea grupării în acest atac şi a subliniat că nu este de acord cu uciderea civililor, în special a acelora „care au ajutat ţara”.

Nici creştinii copţi din Egipt (cea mai numeroasă minoritate religioasă din ţară) nu au dat de înţeles că ar fi de acord cu ce s-a întâmplat, deşi unele surse îi considerau ieri principalii vinovaţi. În schimb, aceştia se tem că vor avea de suferit de pe urma valului de prosteste şi vor fi şi mai persecutaţi decât până acum.

Americanii nu au acceptat, până acum, scuzele şi nici nu au făcut vreo declarație cum că ar crede dezminţirile. Însă preşedintele american Barack Obama a declarat ieri, într-o conferință de presă, că speră ca guvernul libian să-i judece pe vinovaţi. În plus, SUA au trimis două distrugătoare, ce se vor afla în proximitatea Libiei „ca măsură preventivă”. Departamentul american al Apărării a precizat că o intervenție militară nu este încă necesară.

Vinovatul nu este de găsit

Cât priveşte sursa videoclipului postat pe Youtube, aceasta rămâne încă un mister. Numele utilizatorului Youtube este cel mai probabil fictiv, iar chestionarea celor care au lucrat cu regizorul la film pare o investigaţie fără niciun deznodământ.

Actorii susţin că ştiau că vor juca într-un film despre istoria Egiptului şi niciun moment nu au bănuit că filmul va fi folosit ca propagandă anti-musulmană. De altfel, unele replici au fost dublate – foarte vizibil în videoclip – şi înlocuite cu îndemnuri anti-musulmane.

Una dintre pistele de investigație duce la Steve Klein, activist american anti-musulman, care pretinde că a lucrat un regizorul, dar spune că „Bacile” este doar un pseudonim şi că nu cunoaşte numele adevărat. În altă declarație, Klein arată că regizorul nu este de naţionalitate evreiască, nici de religie iudaică.

O a doua pistă i-a condus pe jurnaliştii de la Associated Press către Nakoula Basseley Nakoula, managerul companiei care a produs filmul. Acesta declară că nu îl cunoaşte pe regizor, dar că numărul de telefon şi adresa acestuia par să coincidă cu puţinele date pe care autorităţile le au despre Bacile.

În plus, câteva documente judiciare atestă că Nakoula s-ar fi folosit de alte nume în trecut, printre care Nicola Bacily şi Erwin Salameh.

Nakoula ar fi declarat anterior că este creştin copt. În replică, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodocse Copte a subliniat că, fără nicio urmă de îndoială, nu împărtăşeşte pozia celor care au realizat filmul și că acesta nu are nicio legătură cu creştinismul autentic.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply