Quantcast
Reţelele sociale, credinţa şi noua evanghelizare – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Reţelele sociale, credinţa şi noua evanghelizare

Una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă astăzi evanghelizarea este cea care vine din mediul digital. Papa Benedict al XVI-lea atrage atenţia asupra acestui subiect, în contextul Anului Credinţei, prin alegerea temei pentru cea de-a 47-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale (ZMCS): “Reţelele sociale: porţi ale adevărului şi credinţei; spaţii noi de evanghelizare”.

Tema sugerează o serie de puncte importante pentru reflecţie. Într-un timp în care tehnologia a devenit parte a sistemului de conectare a experienţelor umane, precum relaţiile şi cunoştinţele, trebuie să ne întrebăm: poate să ajute omul să aibă o întâlnire în credinţă cu Cristos? Nu este de ajuns să găsim limbajul adecvat ci mai degrabă trebuie să învăţăm cum să prezentăm Evanghelia ca răspuns la dorinţa umană fundamentală de sens şi de credinţă, care şi-a găsit expresia şi în spaţiul online.

O astfel de abordare, care va sluji la crearea unei lumi digitale mai dinamice şi mai umane, cere un nou mod de gândire. Nu ajunge doar să ne întrebăm cum să folosim internetul ca mijloc de evanghelizare, ci trebuie în schimb să ne întrebăm cum să evanghelizăm într-un context în care vieţile oamenilor îşi găsesc expresie şi în sfera digitală. În special trebuie să fim atenţi la popularitatea enormă şi în creştere a reţelelor sociale, care privilegiază formele dialogale şi interactive de comunicare şi de relaţionale.

Ziua Comunicaţiilor Sociale, singura celebrare mondială cerută de Conciliul Vatican II (Inter Mirifica, 1963), este celebrată în majoritatea ţărilor în duminica dinaintea Rusaliilor (adică 12 mai în 2013). Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale este publicat în ziua de sărbătorire a Sf. Francisc de Sales, patronul jurnaliştilor – la 24 ianuarie. (din comunicatul Consiliului Pontifical pentru Comunicaţiile Sociale)

www.catholica.ro

Despre

Leave a Reply